Skip to content

Ministar Damir Habijan planinarima predstavio potencijale i faze proglašenja Ivanščice parkom prirode

Posted in Vijesti Radija Kaj

IVANEC – Aktivnosti oko proglašenja Ivanščice parkom prirode te edukacija o pravilima ponašanja tijekom boravka u parkovima prirode bili su tema susreta ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana i predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja sa planinarima, u subotu, 23. ožujka 2024. godine, kod Planinarskog doma Pasarićeva kuća Ivanščica.

– Park prirode pogodan je oblik zaštite većih vrijednih prostora, kakvo je i Hrvatsko zagorje, jer istovremeno omogućuje zaštitu prirodnih vrijednosti, ali i korištenje prirodnih dobara. Proglašenje parkom prirode prilika je za prepoznatljivost i dodatnu promociju područja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, razvoj održivog turizma rekreativnih sadržaja u prirodi te veću i lakšu dostupnost EU fondova za financiranje projekata očuvanja prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti, istaknuo je ministar Damir Habijan zaključio je ministar Habijan.

Ministarstvo intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode, rekao je  ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer.

Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. godine na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Damira Habijana, danas ministra gospodarstva i održivog razvoja, a koju su poduprli mnogi zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici. Tijekom siječnja 2024. godine je s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom usuglašen načelni obuhvat budućeg parka. Održane su i konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina čiji je prostor dijelom obuhvaćen prijedlogom granice, a riječ je o području površine oko 30.000 ha.

-Po završetku izrade stručne podloge kojom se utvrđuju vrijednosti, obilježja područja i način upravljanja te geodetske podloge, slijedi javni uvid na kojem se javnosti daje mogućnost aktivnog uključivanja putem davanja primjedbi i očitovanja. Završetak svih priprema za proglašenje očekuje se u prvoj polovici 2025. godine nakon čega Hrvatski sabor treba donijeti zakon o proglašenju parka prirode. Nakon proglašenja, osnovat će se Javna ustanova za upravljanje Parkom i to uredbom Vlade RH, rekao je Igor Kreitmeyer.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska