Skip to content

Međimurski GSV o stranim radnicima i potrebi rasta plaća

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Informacija o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća za 2023. godinu, stanje sigurnosti te kretanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji teme su o kojima su na sjednici održanoj u četvrtak, 22. veljače 2024. godine, raspravljali članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije. – Kao i diljem RH,  potrebe međimurskih poslodavaca za stranom radnom snagom izražene su u jednakoj mjeri. Stoga, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Policijskom upravom međimurskom, Međimurska županija intenzivno prati kretanje na tržištu rada, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova RH, u 2023. godini u Međimurskoj županiji novozaposleno je 3.555 stranih radnika. Produljenje dozvola za rad je zatražilo 1.428 osoba, dok ih je 27 sezonski zaposleno. To je sveukupno 5.010 stranih radnika u Međimurju.

-S na 43 tisuće radno aktivnog stanovništva Međimurske županije, udio stranih radnika u našem gospodarstvu je 6,5 posto, ističe župan Posavec i navodi kako je najveći broj stranih radnika zaposlen u metaloprerađivačkoj industriji i građevinarstvu, a slijede turizam i ugostiteljstvo. Prema državljanstvu, najviše stranih radnika dolazi s Filipina zatim iz Nepala te Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Elvisa Novaka, predsjednika međimurskog GSV-a, prisustvo stranih radnika je nužnost s obzirom na potrebe poslodavaca i nedostatak domaće radne snage, a što bi se zasigurno promijenilo rastom plaća u RH. U ime poslodavaca na potencijalne mogućnosti rasta plaća u privatnom sektoru, što bi trebala biti posljedica rasta plaća u javnom sektoru, osvrnuo se podpredsjednik GSV-a Ivan Senčar rekavši kako će to biti teško izvedivo, s obzirom da aktualna porezna reforma to ne dopušta u dovoljnoj mjeri, dok je kao jedan od glavnih krivaca naveo izrazito visoki PDV, radi kojeg se značajan dio sredstava, posrednih poreza, ipak slijeva u druge zemlje.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska