Skip to content

Međimurska županija nastavlja sufinancirati rad Centra za pomoć u kući

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – S ciljem deinstitucionalizacije starijih te drugih osoba u potrebi, Međimurska županija nastavlja sufinancirati rad Centra za pomoć u kući Međimurske županije. Ugovor, vrijedan 50 tisuća eura, za rad Centra u 2024. godini, potpisali su u petak, 16. veljače 2024. godine, župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnateljica Centra Frana Lana Kanoti. Ove godine, Međimurska županija posebnu pozornost usmjerava starijim i nemoćnim osobama te onima kojima je potrebna pomoć, u što se ubraja i ova podrška Centru, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i naveo kako je Međimurska županija jedna od rijetkih koja ima vlastitu ustanovu čije su aktivnosti usmjerene cilju deinstitucionalizacije ljudi koji si, najčešće, ni ne mogu priuštiti smještaj u za to predviđene ustanove.

– Pozivam sve gradove i općine da se uključe i pomognu, jer oni bolje znaju situaciju na terenu te koga imaju u toj kategoriji stanovništva. Ovaj model deinstitucionalizacije, na način da imate ustanovu, da ta ustanova ima infrastrukturu, vozila i ljude koji mogu obilaziti staračka i samačka domaćinstva, je jedna vrlo vrijedna, važna i socijalna komponenta odnosa prema našim starijim sugrađanima, rekao je Posavec.

Centar za pomoć u kući osnovan je 2013. godine, s ciljem pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama u njihovim domovima i cijelo vrijeme rada ima veliku podršku Međimurske županije, rekla je ravnateljica Frana Lana Kanoti. – S ciljem da starije osobe ostanu što duže u toplini i sigurnosti svojih domova, pružamo usluge svakodnevne dostave toplih obroka, pomažemo im u obavljanju kućanskih poslova, pomoći kod osobne higijene, pružamo im psihosocijalnu podršku, što je vrlo bitno s obzirom da su oni najčešće i usamljeni i trebaju društvo. Obavljamo i usluge prijevoza uz pratnju i pomažemo im kod ostvarivanja prava kod nadležnih institucija, što je za njih vrlo važno, rekla je Kanoti.

Usluge Centra za pomoć u kući Međimurske županije koristi 120 osoba, starosti od 42 do 95 godina, koje svakodnevno širom Međimurja obilazi devet gerontodomaćica. S obzirom na očekivani nastavak provedbe projekta Zaželi, odnosno „Evo me 4“ očekuje se zapošljavanje još devet gerontodomaćica, koje će brinuti o novih 54 korisnika.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska