Skip to content

Međimurska martinjska događanja predstavljena u emisiji Radija Kaj „Turizam bez granica“

Posted in Turizam bez granica

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan, 11. studeni, osobito je značajan stanovnicima na sjeveru Hrvatske. Na Martinje se vinogradari okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina, a običaj uključuje i obred krštenja mošta. Što je pripremljeno u Međimurju za Martinje, predstavljeno je u petak, 3. studenog 2023. godine, u popularnoj emisiji Radija Kaj „Turizam bez granica“, uživo od 11,00 do 14,00 sati iz Termi Sveti Martin. Gosti urednice emisije Gordane Tepuš bili su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak, direktorica Turističke zajednice Općine Štrigova Ivana Kelner Tkalčec te voditeljica marketinga i evenata u Termama Sveti Martin Jelena Petrošanec.

U Svetom Martinu, mjestu koje nosi ime upravo po ovom omiljenom svecu, u subotu 11. studenog 2023. godine, na samo Martinje, kod Skelarske kuće od 11,00 sati organizira se događanje koje uključuje natjecanje u kuhanju svetomartinskog vinskog gulaša, besplatnu vožnju turističkim vlakićem i glazbeni program, navodi direktor Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinščak.

Za predstojeće Martinje pripremaju se i u Termama Sveti Martin, najavljuje voditeljica marketinga i evenata Jelena Petrošanec. – Za goste u hotelskom smještaju pripremljena su dva paketa, „Jedino pravo Martinje“ i „Decanter wellness“, a dobrodošli su i vanjski gosti koji će u subotu, 11. studenog u večernjim satima moći uživati u prikazu krštenja mošta, uz domaću gastronomiju i odlična vina, ističe Jelena Petrošanec.

Da će u Općini koja nosi ime ovog, mnogima omiljenog sveca, 11. studenog biti posebno svečano potvrdio je i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša. – Sretni smo što se ovdje u našem kraju uspješno razvija turistička priča temeljena na prirodnim blagodatima, a koju oplemenjujemo raznim manifestacijama, poput ove koja nam slijedi. Martinje u Svetom Martinu na Muri svake je godine sve posjećenije, svake godine dolaze nam tisuće ljudi, bit će veselo kao i uvijek te pozivamo sve da nam se pridruže, rekao je načelnik Martin Srša.

Na Martinje je uvijek posebno živo i veselo i u Štrigovi, najvinorodnijem dijelu Međimurja, gdje se i ove godine očekuju brojni posjetitelji, koji će cijenjena međimurska vina moći kušati u podrumima i vinskim kušaonicama Međimurske vinske ceste, rekla je direktorica Turističke zajednice Općine Štrigova Ivana Kelner Tkalčec. – U subotu 11. studenog 2023. godine od 18,00 sati u Domu kulture Štrigova organizira se program „Mlado Međimurje“, a sklopu kojeg će svojih deset mladih vina posjetiteljima predstaviti deset vinarija, a moći će se uživati i u bogatom popratnom martinjskom i tradicionalnoj gastronomiji, ističe Ivana Kelner Tkalčec.

Ponos na uspjehe koje nižu međimurski vinari, kako na domaćim tako i na svjetskim ocjenjivanjima vina u emisiji Turizam bez granica istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. –  Mi za naše vino kažemo da je to tekuće zlato s međimurskih brega, što potvrđuju i najpriznatije svjetske nagrade kojima su ovjenčani naši vinari. U Međimurju su zastupljene gotovo sve sorte pogodne za ovo podneblje, no posebno smo ponosni na našu županijsku autohtonu sortu Pušipel te u Štrigovi planiramo izgraditi Svjetski centar Pušipela, najavio je župan Posavec.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska