Skip to content

Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini Odluke o rješavanju problema državne imovine

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Odluke o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini uručio je u ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine, u Krapini, županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru i gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Riječ je o novom načinu rješavanja problema državne imovine koja u pojedinim slučajevima sprječava realizaciju određenih projekata jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave, ali i privatnog sektora.

S današnjim danom, Grad Krapina preuzeo je četiri premeta, s time da ih je nekoliko obuhvaćeno odlukama koje je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Bačić uručio Županiji, ističe gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Već nekoliko godina smo i kroz Udruge gradova poticali donošenje ovakvog Zakona i drago mi je da se to prepoznalo, jer su riješeni imovinsko-pravni odnosi, jedan od osnovnih preduvjeta za realizaciju infrastrukturnih projekata, rekao je Gregurović.

Krapinsko-zagorska županija preuzela je 31 predmet, od čega se 13 odnosi na zahtjeve jedinica lokalne samouprave, a 18 na zahtjeve fizičkih i pravnih osoba. Većina predmeta podrazumijeva rješavanje određenih projekata značajnih za razvoj jedinice lokalne samouprave, bilo da se radi o izgradnji objekata ili obnovi prometnica. – Krapinsko-zagorska županija pripremila je tim stručnjaka, koji će u najkraćem roku napraviti analizu tih predmeta, odrediti prioritete i siguran sam da ćemo biti brzi i efikasni u rješavanju istih, zaključio je župan Kolar.

– S ovom, svojevrsnom reformom upravljanja državnom imovinom, krenuli smo jer smatramo da nitko ne može brže i efikasnije rješavati pitanja određene nekretnine, osim grada ili županije u kojoj se ona nalazi, navodi potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić.

Krajem protekle godine u resornom je ministarstvu bilo 43.600 neriješenih predmeta, a ovom Odlukom, umjesto 50-ak zaposlenika ministarstva, sada će na njihovom rješavanju raditi daleko veći broj ljudi u 46 upravih odjela županija i gradova, koji su ili sjedišta županija ili u kategoriji velikih gradova, rekao je Branko Bačić. Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine godišnje u prosjeku zaprimi deset tisuća novih predmeta vezanih uz rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska