Skip to content

Izložba stoke i konja Krapinsko-zagorske županije u subotu, 18. svibnja u Zlataru

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Izložba stoke, 21. po redu i 23. Izložba konja Krapinsko-zagorske županije, održat će se u subotu, 18. svibnja 2024. godine, na prostoru trenutnog sajmišta u Zlataru, a program događanja predstavljen je na konferenciji za novinare u Krapini.

Na županijskoj izložbi posjetiteljima se prikazuju postignuti rezultati u uzgoju određenih pasmina dok uzgajivači pokazuju svoja najvrjednija grla goveda i konja. U sklopu izložbe bit će održan i tradicionalni 14. „Bambino kup“ na kojem će nastupiti 10-ak mladih uzgajivača od kojih najmlađa ima samo dvije, a najstariji uzgajivač 13 godina. Također, okupljeni će moći vidjeti četiri kolekcije goveda i četiri kolekcije konja, a novitet je i kolekcija steonih junica, mladih krava s prvim teljenjem, krava s dva i više teljenja te holstein pasmine. Ovogodišnje nagrade za najbolje uzgajivače podignute su za 100 posto. – Jasni su nam izazovi s kojima se uzgajivači svakodnevno susreću, što se vidi kroz mjere ruralnog razvoja, gdje podižemo sredstva za 10 posto, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dodavši kako je nagrada za šampione bila 300 eura i sad će biti 600 eura, a kako bi motivirali proizvođače da dođu, Županija će platiti svakom uzgajivaču dnevnicu od 30 eura, 40 centi po kilometru, koliko je potrebno od štale da se stoka dovede na sajmište dok će za zaprege biti 40 eura ili 30 eura za onog koji ju dovede.

Budući da je prostor u samom središtu Zlatara, organizatori pozivaju građane i posjetitelje na oprez u prometu i strpljenje te najavljuju da će za iduću godinu biti završen prostor tržnice u Zataru za tu svrhu.

Ovu manifestaciju organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Grad Zlatar u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Središnjim savezom udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Ministarstvom poljoprivrede, Turističkom zajednicom Krapinsko-zagorske županije te stočarskim i konjogojskim udrugama Krapinsko-zagorske županije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska