Skip to content

Grad Varaždin priprema povoljnu prodaju građevinskih zemljišta mladim obiteljima

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Svjesni nepovoljne situacije u kojima se nalaze mlade obitelji, Grad Varaždin je otvorio javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. Tim povodom u ponedjeljak, 13. svibnja 2024. godine, održana je i tematska konferencija za medije gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja i predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovre Lukavečkog.

Grad Varaždin je već napravio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju, čija se vrijednost procjenjuje na oko 14 do 15 tisuća eura. Predloženi model povoljnije prodaje tih parcela ima nekoliko kriterija, pojasnio je gradonačelnik Bosilj. – Kriteriji za prodaju zemljišta su isti kao i za popust, odnosno da podnositelj zahtjeva nije stariji od 40 godina te da on i bračni ili izvanbračni partner nemaju stambeni prostor, čime ostvaruju popust od 30 posto. Dobiva se i popust za svako dijete; za prvo dijete – 15 posto, a za svako slijedeće još pet posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata, dobiva se još dodatnih 10 posto popusta na cijenu. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Time će oni, koji će biti na vrhu liste imati 60 do 80 posto popusta pa će zemljište moći kupiti tek za nekih 25 posto procijenjene vrijednosti, naglasio je gradonačelnik Bosilj.

Ovo je početak takvog modela prodaje gradskog građevinskog zemljišta koji će, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, biti nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice. Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu velika, svjedoči i podatak kako je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska