Skip to content

Intenziviraju se radovi na obnovi pruge Zabok – Krapina

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – U tijeku je intenzivna obnova željezničke pruge na dionici Zabok – Krapina, dugoj 16 kilometara. Radovi vrijedni 13,5 milijuna eura, koji se financiraju iz državnoga proračuna Republike Hrvatske, obuhvaćaju kompletnu zamjenu dotrajalih tračnica i pragova, ugradnju novih pružnih oznaka i prateće radove na elektroinstalacijama, a na 22 željezničko-cestovna prijelaza bit će zamijenjena kolnička konstrukcija preko pruge. Zbog obnove dionice pruge Zabok-Krapina, u četvrtak, 8. veljače 2024. godine, od 07,00 do 17,00 sati bit će zatvoren cestovni promet na željezničko cestovnom prijelazu „Velika Ves stajalište“, priopćeno je iz Grada Krapine.

Trenutno putnike tom dionicom prevoze zamjenski autobusi, a po završetku radova, ponovno će voziti 27 putničkih vlakova na dan. Brzina će iznositi 80 km/h, što je dvostruko više nego do sada pa će i putovanje biti dvostruko kraće, odnosno brzi vlak između Zaboka i Krapine vozit će oko 15 minuta, odnosno 20 minuta uz zaustavljanja. Rok za završetak svih radova je svibanj ove godine, kada bi željeznički promet ponovno trebao biti uspostavljen.

U posljednjih 10 godina, u Krapinsko-zagorskoj županiji je u željezničku infrastrukturu uloženo 38 milijuna eura, od čega su 24 milijuna eura iz EU-ovih fondova, dok je dodatnih 85 milijuna eura uloženo u modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok, koja dijelom prolazi kroz Krapinsko-zagorsku županiju, a dijelom kroz Zagrebačku županiju. U idućih pet godina HŽ Infrastruktura u Krapinsko-zagorsku županiju planira uložiti još 25 milijuna eura.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska