Skip to content

Gospodarska škola Varaždin dobila suvremeni Kuharski praktikum, vrijedan 100 tisuća eura

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Svečanost otvorenja Kuharskog praktikuma, uz Dan škole, održana je u ponedjeljak, 6. svibnja 2024. godine, u Gospodarskoj školi Varaždin. Od 2020. do 2023. godine Gospodarska škola Varaždin bila je partner na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok, čiji je nositelj bila Srednja škola Zabok te je sredstvima iz projekta financirano uređenje kuharskog praktikuma u vrijednosti od 100 tisuća eura.

Zadovoljstvo zbog ulaganja, koje će u konačnici rezultirati obrazovanju kvalitetnih kadrova potrebnih hrvatskom gospodarstvu, izrazio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. – Učenici koji će završiti Gospodarsku školu, bez problema će naći svoje mjesto na rastućem tržištu rada. U posljednje četiri godine, broj obrta u RH skočio je sa 75 tisuća na 116 tisuća, dakle 55 posto više, a Varaždin je po tom pitanju čak i bolji sa 65 posto novootvorenih obrta, rekao je Habijan.

Uz sigurnost i gospodarstvo, za razvoj društva jedan od ključnih faktora je obrazovanje, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i podsjetio kako je Varaždinska županija osnivač 13 srednjih škola, 14 centara izvrsnosti te dva Centra kompetentnosti. – Naši učenici, kroz ove centre, dobivaju potrebna znanja i usmjerenja za pronalazak adekvatnog puta u razvoju karijere. Isto tako, naše srednje škole su osposobljene i za programe cjeloživotnog učenja. U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje provodimo niz doškolovanja i prekvalifikacija u koje su 2022. godine bile uključene 234 osobe, godinu kasnije 321, a ove godine već 190 pa smatram da i na taj način odrađujemo dobar posao za sve, rekao je Stričak.

– Zahvaljujući novom praktikumu, naši učenici imat će priliku učiti u kuhinjama budućnosti u kakvima će kasnije raditi dok će ih na putu stasanja u poznate i uspješne šefove obučavati njihovi mentori, osnaženi svim potrebnim i suvremenim znanjima koja su stekli kroz ovaj projekt, rekla je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen.

Kroz projektne aktivnosti, realizirane su brojne radionice za učenike i nastavnike, natjecanja učenika na školskoj, državnoj i međunarodnoj razini, studijska putovanja iz područja turizma i ugostiteljstva te su razvijeni standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i kurikuluma za nove programe.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska