Skip to content

Dvor Trakošćan obilježava 70 godina pod sloganom „Povezani kroz vrijeme”,

Posted in Vijesti Radija Kaj

TRAKOŠĆAN – Jedan od najreprezentativnijih hrvatskih dvoraca i najljepši očuvani primjerak vremena kad su ovim krajevima vladali vlastele i vitezovi, Dvor Trakošćan, slavi 70 godina od svog drugog rođendana. Naime, dvorac je, nakon izgradnje u 13. stoljeću i brojnih preuređenja, u 20. stoljeću, devastiran za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, kada je obitelj Drašković napustila svoj dom koji je posjedovala gotovo 400 godina. Dvorac se prvi puta spominje 1334. godine, te se ove godine obilježava i 690. obljetnica prvog spomena dvorca.

Dvorac je godinama bio bez stručne uprave, a prvi konkretni koraci ka očuvanju, poduzeti su 1952. godine. Prvi dio trakošćanskog muzeja za javnost je otvoren 19. lipnja 1954. godine, s osam izložbenih prostorija. Godine 1955. Dvorac i cjelokupni njegov inventar dobivaju zaštitu i proglašavaju se spomenikom kulture.

Prezentacija se od početnih osam prostorija iz 1954. godine proširila na sada ukupno 34 prostorije, u ukupnoj neto površini od 1.457 metara četvornih.

U budućnosti se želi uzornom imanju plemićke obitelji Drašković, koje je preraslo u jedinstvenu kulturnu baštinu hrvatskoga naroda, dati novu dimenziju i kroz instituciju muzeja trajno ga održavati i očuvati za buduća pokoljenja, a kroz poticanje komplementarnih djelatnosti i revitalizirati do razine samoodrživosti, da ponovno postane imanje koje služi i gospodarskom probitku njegovih vlasnika – Republike Hrvatske, poručuju iz Dvora Trakošćan.

Dvor Trakošćan ovih 70 godina obilježava pod sloganom „Povezani kroz vrijeme”, ističući važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti, a središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan je izložba „Tko tu koga ženi?”, koja će biti otvorena u srijedu, 24. travnja 2024. godine, u 19,00 sati, a prisutne će provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska