Skip to content

Dom za žrtve nasilja „Novi početak“ na novoj trajnoj lokaciji s povećanim smještajnim kapacitetima

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Rad Doma za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak“ Krapinsko-zagorske županije i planirane aktivnosti u 2024. godini, predstavljeni su na konferenciji za novinare, u ponedjeljak, 19. veljače 2024. godine, u Krapini. Protekle godine ova sigurna kuća imala je 22 upita za smještaj koji je omogućen za 16 korisnika iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije te Grada Zagreba. Djelatnici su korisnicama pružili podršku u prilagodbi na smještaj, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i prevladavanju traumatskih životnih okolnosti. Budući da smještaj u sigurnoj kući traje od tri tjedna do godinu dana, nakon izlaska, korisnicama je omogućeno i organizirano stanovanje do šest mjeseci na odabranoj lokaciji, a osigurani su troškovi najma, režija i osobnih potreba uz savjetodavnu pomoć stručnih osoba. Tijekom trajanja projekta Novi početak u edukaciji za stručnjake sudjelovalo je 113 osoba, a organizirane su edukacije za učenike u devet srednjih i tri osnovne škole na kojima je sudjelovalo 237 učenika. Kako je istaknula ravnateljica Aneta Škreblin, od ove godine Dom je preseljen na novu trajnu lokaciju s povećanim smještajnim kapacitetima i pruža smještaj osobama s invaliditetom i žrtvama nasilja muškog spola. – Predstoji nam uspostava savjetovališta i na dislociranoj lokaciji u Zaboku, nastavak izvaninstitucionalne podrške korisnicima, organiziranje okruglih stolova i edukacija te aktivnosti senzibilizacije zajednice o problematici nasilja u obitelji, dodala je je Škreblin.

Zahvalu zaposlenicima Doma uputio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Krapinsko-zagorska županija je županija koja ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav oblik nasilja i to pokazujemo iz dana u dan s našim akcijama i  edukacijama kojima skrećemo pozornost na nešto što se nažalost događa oko nas, rekao je župan Kolar.

Za funkcioniranje Doma Novi početak, Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike protekle su godine izdvojili 162 tisuće eura.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska