Skip to content

Dodijeljeno 106 milijuna eura bespovratnih sredstava za zdravstveni, aktivni i posjetiteljski turizam

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Uručeni su ugovori za 16 projekata u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz poziv „Regionalna diverzifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“ u Zagrebu. Radi se o projektima izgradnje ili obnove infrastrukture aktivnog turizma, posjetiteljske infrastrukture i infrastrukture u funkciji razvoja lječilišnog wellness turizma, u ukupnoj vrijednosti 106 milijuna eura. – Važnost ulaganja u javnu turističku infrastrukturu prepoznali smo u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete turističke ponude i razvoja cjelogodišnjeg turizma. Ulaganja u sklopu ovog Poziva zato su usmjerena na razvoj, prilagodbu te zelenu i digitalnu tranziciju javne turističke infrastrukture, rekla je prilikom dodjele bespovratnih sredstava ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Bespovratnih ukupno 13 milijuna eura odobreno je za dva projekta na području Koprivničko-križevačke županije. Za rekonstrukciju dvorca Inkey u Rasinji, ukupne vrijednosti 12,9 milijuna eura, Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 10,1 milijuna eura, dok je Općini Gola za Interpretacijski centar „Bolenov dravski put“, kojim će se obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli i izgraditi riječna marina na rijeci Dravi, odobreno je 2,9 milijuna eura, a projekt je ukupno vrijedan 3,5 milijuna eura. – Ovih 13 milijuna eura bespovratnih sredstava za ova dva projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji, velik su vjetar u leđa te će pomoći, ne samo u realizaciji projekata, već i dodatnom razvoju turističke ponude na našem području, rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Međimurska županija dobila je ukupno više od 12 milijuna eura za dva važna projekta – revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu i uređenja hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi. Zahvaljujući pravovremenom i dobro argumentiranom prigovoru stručnih službi Međimurske županije i REDEA-e, uvažena je žalba na projekt obnove i revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, koji je u prvom krugu stavljen na rezervnu listu. Kvalitetnim prigovorom Međimurska županija dosegnula je još jedan uspjeh i cilj te ulazi u projekt vrijedan nešto više od 6,6 milijuna eura. Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe kako je uvažavanjem prigovora ispravljena velika nepravda. – Malom, snažnom i odgovornom timu, uspjelo je ispraviti nepravdu i iznimno nam je drago što su nam na natječaju prošla dva projekta, među kojima i revitalizacija ovog vrijednog spomenika kulture, jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverne Hrvatske. Kaštel će po obnovi u punom sjaju svjedočiti o našoj povijesti i kulturi mnogim budućim generacijama, rekao je župan Posavec. Projekt Hiža međimurske popevke u Donjoj Dubravi vrijedan je 5,56 milijuna eura.

Bespovratna sredstva odobrena su i za dva projekta s područja Zagrebačke županije.   Specijalnoj bolnici Naftalan iz Ivanić Grada za projekt „Welltur Naftalan“, ukupne vrijednosti 2,18 milijuna eura, odobreno je 1,57 milijuna, čim će se između ostalog i proširiti wellness te postaviti fotonaponska elektrana na krovu bolnice i parkiralištu. – Sve to doprinijet će ukupnom razvoju Naftalana i bolje ga pozicionirati na tržištu zdravstvenog turizma, rekao je v.d. ravnatelja SB Naftalan Goran Maričić. Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ sredstva su odobrena za projekt revitalizacije planinarsko-posjetiteljske infrastrukture, odnosno za uređenje 174 kilometara kružnoga pješačkog puta, rekonstrukciju i opremanje Planinarskog doma “Žitnica” na Japetiću i Kuće Jelenić u Jelenićima, obnovu vidikovca Piramida te gradnju adrenalinskog parka i ziplinea. Ukupno odobrena sredstva iznose 5,6 milijuna eura, što je 100 posto prihvatljivih troškova.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska