Skip to content

Županijska izložba varaždinskog vinogorja 19. izložba vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Varaždinska županija pokrovitelj je 19. izložbe vina „Zlatna kapljica Beretinec 2024.“, koja se po prvi puta održava i kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja. Otvorenje izložbe je u petak, 10. svibnja 2024. godine, u 17,00 sati u šatoru na prostoru igrališta u Beretincu.

Ovo je 19. put da se u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela Varaždinske županije, VIV – BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec,Mejaši Ljubeščica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

Prilikom predstavljanja programa izložbe u srijedu, 8. svibnja 2024. godine, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić je istaknuo: – Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te izvornim poljoprivrednim proizvodima. Jedan od mnogih tradicionalnih proizvoda je i vino. Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, o čemu govori podatak da prvi zapis o vinogradarstvu u sjevernoj Hrvatskoj potječe iz davne 1209. godine. U usporedbi s drugim vinskim regijama, nemamo velike površine pod vinogradima, ali smo zato veliki u kvaliteti i izuzetnim rezultatima. Tome pridonosi i izložba vina „Zlatna kapljica“ na kojoj svaki vinogradar i vinar već 19 godina ima priliku dati svoje vino na ocjenjivanje te na temelju rezultata i dobivenih smjernica unaprijediti kvalitetu svojih proizvoda. Moram istaknuti kako imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvaliteti otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih desetak godina u poljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu. Pohvaljujem organizaciju ove izložbe jer je u nju uloženo puno truda, rada i energije i siguran sam kako će ona biti jedan od brendova Varaždinske županije u kojoj se kvaliteta vina diže iz godine u godinu, rekao je Križanić.

Na ovogodišnju izložbu pristiglo je 357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, odnosno ukupno 362 uzorka. Nakon ocjenjivanja, 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – Sauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je vino također Sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska