Skip to content

Zagorski gospodarski zbor 2023.

Posted in Uncategorized

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, 31. po redu, otvoren je u četvrtak, 7. rujna 2023. godine, u Krapini, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina i Radija Kaj. Županija partner ove godine je Osječko-baranjska županija, a pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

– Gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije ostvarilo je lani oko 2,4 milijarde eura prihoda, što je rast od 16 posto u odnosu na godinu ranije te je ostvarena i veća dobit, povećana je produktivnosti, no nešto smo slabiji kad je u pitanju ukupni broj zaposlenih u gospodarstvu, rekao je u svom govoru, prilikom svečanosti otvorenja 31. Zagorskog gospodarskog zbora, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek te dodao kako se prerađivačka izvozna industrija pokazala kao snaga gospodarstva Hrvatskog zagorja.

Obrtništvo Krapinsko-zagorske županije konkurentan je i inovativan, na znanju utemeljen gospodarski sektor, koji s velikim učešćem sudjeluje u zapošljavanju i gospodarskom rastu županije, kazao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš. – U posljednjih godinu dana, broj obrta u Krapinsko-zagorskoj županiji povećan je za 130 novootvorenih obrta i trenutno je u obrtima zaposleno 6.551 osoba, što po broju članova, našu Komoru svrstava na značajno 11. mjesto u Hrvatskoj, od ukupno 20 komora, naglasio je Kučiš.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović u svom govoru podsjetio je kako je davne 1966. godine, kada je održan i prvi krapinski Festival, održana i izložba cvijeća. – Možda je to onda bila i prva ideja za pokretanje gospodarskog zbora koji je danas neizostavni dio Tjedna kajkavske kulture. Danas s ponosom možemo reći kako je zagorsko gospodarstvo jedno od najboljih u Hrvatskoj, a povijest obrtništva i trgovišta u našem kraju seže u davnine, istaknuo je Gregurović.

Lijepo je živjeti i voditi županiju u kojoj je gospodarstvo postavljeno na tako čvrstim temeljima, naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – I tijekom najveće krize, naši su gospodarstvenici ulagali u, prije svega, ljude, u nove tehnologije, a investicije nisu stale. Zbog toga danas imamo najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost. Važno je i da smo po prosjeku plaća u Republici Hrvatskoj na visokom petom mjestu, s prosječnom plaćom većom od 1.100 eura, a prije 10-ak godina, situacija je bila drugačija i uz Međimurce i Varaždince, stalno smo se mijenjali na 18., 19. ili 20. mjesto u RH, kazao je župan Kolar.

Ovogodišnji partner 31. Zagorskog gospodarskog zbora je Osječko-baranjska županija, a zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić naglasio je kako su u današnje vrijeme ovakve manifestacije i više nego potrebne. – Volimo ovakve susrete, druženja i razmjenu informacija, a ovo su dobre prilike da se ljudi i vide, susretnu i naprave posao. U Osječko-baranjskoj županiji pokrenuli smo velik projekt izgradnje gospodarskog centra jedne multifunkcionalne zgrade, gdje se održavaju ovakvi susreti i sajmovi, kulturna događanja i prezentacije, a rasporedi popunjenosti do kraja 2023. godine, govore na kako nismo pogriješili s tom investicijom, istaknuo je Lukić.

– Što se tiče ekonomskog identiteta suvremenih republika, postoje samo dva puta – atraktivnost i agresivnost. Ovo što je prisutno ovdje je agresivnost, a to znači da ste okrenuti prema vani, prema izvozu i to će ujedno generirati dohodak. S druge strane strategija atraktivnosti, gdje je ideja da privlačite strane investicije i generirate zaposlenost. Ako ste u onome što radite, uspješni, ne radite samo na dobrobit samih sebe, već i lokalne zajednice, društva i države. Krenimo od sebe, razmišljamo o sebi, budimo uspješni i bit ćemo puno bolje društvo i puno uspješnija ekonomija, rekao je u svom govoru, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Velibor Mačkić.

Zagorski gospodarski zbor otvorio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. – Prije svega, čestitam gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima iz Krapinsko-zagorske županije na ostvarenim rezultatima u gospodarstvu u godinama koje su za nama, a nisu bile nimalo lake. U protekla dva mandata Vlada RH radila je na dva procesa: jedan je bio vezan uz naša strateška postignuća, a drugi, nažalost onaj koji nismo planirali, bio je traženje rješenja kako prebroditi posljedice globalnih kriza. Na početku mandata ove Vlade, bila su četiri zaposlena na jednog nezaposlenog, a danas na jednog nezaposlenog, imamo 16 zaposlenih osoba. Upravo su gospodarstvenici Hrvatskog zagorja, prihvativši mjere pomoći Vlade, sačuvali više od 18 tisuća radnih mjesta. U cestovnu, željezničku i vodnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije investirano je više od 120 milijuna eura, potpore za ulaganja obrtnika i poduzetnika u ovom kraju iznose nešto više od 130 milijuna eura, a velik dio tih sredstava, dolazi iz fondova Europske unije. U danima pred nama čeka nas novi paket mjera kojim ćemo zaštititi građane, sačuvati radna mjesta i razvijati gospodarstvo, istaknuo je Tušek.

Oko 150 izlagača, od velikih tvrtki preko OPG-ova do predstavnika udruga, prezentirat će posjetiteljima svoju ponudu, a osim izložbenog dijela, u sklopu 31. Zagorskog gospodarskog zbora, održat će se i paneli, razgovori i rasprave kako bi se učilo iz primjera dobre prakse, ali i rješavalo aktualna pitanja vezana za gospodarski sektor.

Zagorski gospodarski zbor, 31. po redu,  održava se do subote, 9. rujna 2023. godine, od 10,00 do 22,00 sati, u prostoru sportske dvorane i igrališta Srednje škole Krapina, te Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda.