Skip to content

Za programe i projekte 251 udruge Varaždinska županija dodijelila 235.425 eura

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Predstavljanje rezultata Javnog natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u ovoj godini održano je u petak, 17. svibnja 2024. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. Za programe i projekte 251 udruge po ovom natječaju odobreno je čak 235.425 eura. Radi se o trećem natječaju, nakon što su udrugama u kulturi dodijeljena sredstva od 206.303 eura te sportskim udrugama 280 tisuća eura, podsjetio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Na javni poziv je pristiglo je 303 prijava, od kojih je odobreno 251, a odnose se na rad udruga osoba s invaliditetom, socijalne skrb i zaštite zdravlja, zaštite okoliša, na branitelje, vatrogasce, ribolovce i lovce te poljoprivredne proizvođače odnosno sve koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim pozivima, pojasnio je župan Stričak. – Često ističem da treba vrednovati trud i angažman svih članova naših udruga jer ako su se oni bili spremni organizirati, dati svoje slobodno vrijeme u višem interesu, onda je najmanje što možemo učiniti da taj njihov angažman financijski podržimo, naglasio je Stričak.

Podršku Županije za program „Dostojanstvo palijativne skrbi u kući“ dobilo je i Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi. Projekt je predstavila Nataša Dumbović, prvi koordinator za palijativnu skrb u Hrvatskoj. – Ovim projektom, kao i svima prethodnima, želja nam je osnažiti sve one koji pružaju palijativnu skrb na području Varaždinske županije, putem besplatnih radionica. Poznato je da oko 75 posto bolesnika želi do kraja svoga života ostati kod kuće, a naša dužnost, kao zajednice, je da im to omogućimo na dostojanstven način, rekla je Nataša Dumbović.

Kroz tri javna poziva, za rad udruga s područja Varaždinske županije ove je godine dodijeljeno ukupno 721.755 eura što je 15 posto više nego prošle godine.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska