Skip to content

Veleposlanik SR Njemačke u RH Christian Hellbach posjetio Međimurje

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je u srijedu, 7. veljače 2024. godine, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Christian Hellbach sa suradnicima. Tom prigodom održan je sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini. Razgovaralo se o potencijalima za daljnje jačanje suradnje na području  turizma i kulture do, onog najvažnijeg, gospodarstva. 2023. godine robna razmjena između RH i Njemačke iznosila je gotovo osam milijardi eura, podsjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši kako je u, izvozno orijentiranom međimurskom gospodarstvu, većina poduzetnika vezana na njemačko tržište, a izvoz Međimurja je čak 8.105 eura po glavi stanovnika. – U tom pogledu, želimo jačati naše gospodarske veze, posebice u daljnjem razvoju IT i autoindustrije, a sve na tragu pozitivnih primjera njemačkih ulagača koji rade u našoj gospodarskoj zoni te u poduzetničkom inkubatoru, rekao je župan Posavec. Druga vrlo važna tema odnosila se na procese u području zelene tranzicije, odnosno boljeg korištenja obnovljivih izvora energije, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. – Europa, SR Njemačka i Hrvatska pa tako i Čakovec, trebaju se okrenuti novim izvorima energije posebice kroz daljnji razvoj i implementaciju fotonaponskih elektrana. Naravno, te projekte možemo razvijati i uz podršku naših partnera u Njemačkoj s kojim nam je veleposlanik Hellbach „prva ruka“ suradnje, naglasila je gradonačelnica Cividini. Upravo u području korištenja obnovljivih izvora energije Hrvatska ima velike nedovoljno iskorištene resurse, a ujedno i priliku za izvozne potencijale, složio se veleposlanik SR Njemačke Christian Hellbach.

– Vidim da ovdje imamo partnere koji to razumiju i koji su osviješteni o važnosti teme. Također, u tome vidim potencijal za daljnje razgovore i suradnju, a ugodno sam iznenađen podatkom da je čak 60 posto energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj proizvedeno upravo u Međimurju, rekao je veleposlanik Hellbach.

Tijekom boravka u Međimurskoj županiji veleposlanik SR Njemačke u Christian Hellbach razgledao je Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Palaču Zrinskih te druge turističke adute najsjevernije hrvatske županije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska