Skip to content

Uskrs – najveći kršćanski blagdan

Posted in Vijesti Radija Kaj

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih, obilježava se diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, u nedjelju, 31. ožujka 2024. godine. Spomen Kristova uskrsnuća slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi.

Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna. Crkva se na Veliki četvrtak prisjećala Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja. Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdijenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice. Tradicijska uskrsna jela su pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca. Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs se slavi unutar toga vremena.

Uime programsko-tehničke ekipe Radija Kaj sretan Vam Uskrs!

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska