Skip to content

U Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljena platforma za energetske zajednice

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Platforma za energetske zajednice, prva u Hrvatskoj, predstavljena je u srijedu, 27. ožujka 2024. godine, u Zagrebačkom inovacijskom centru. Riječ je o hardverskom i softverskom rješenju, koje će olakšati energetskim zajednicama, skupu građana, poduzetnika i javnog sektora koji zajednički sudjeluju u različitim projektima s područja energetike, pri korištenju ili trgovanju električnom energijom nastalom iz obnovljivih izvora. Platforma nastala u sklopu razvojno-istraživačkog projekta My Energy Community omogućava energetskim zajednicama praćenje tokova energije i povezane cijene u stvarnom vremenu. Projekt je razvijen u svrhu ispunjenja Europskog zelenog dogovora, inicijative Europske unije za postizanje ugljično neutralnog kontinenta do 2050. godine. kroz poticanje građana na aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetskog sektora.

– Svrha je liberalizacija tržišta, odnosno da se električna energija ne kupuje samo od jednog dobavljača, već se njome trguje unutar neke zajednice. Ako vaš susjed ima solarnu elektranu i višak energije, vi tu energiju možete lokalno preuzeti, rekao je partner u projektu Goran Jurišić.

Projekt je bio podržan sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u sklopu programa Business Development and Innovation Croatia.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska