Skip to content

U ozračju KAJ-a u Osijeku 2 lipnja 2022. godine

Posted in U ozračju KAJ-a

Radio Kaj – U ozračju KAJ-a, u HNK u Osijeku, 2. lipnja 2022.

Popularne kajkavske popevke, poput Dobro mi došel prijatel, Spoved, Da sem ti z lasima zvezala roke, Reči mi zakaj, Podragaš lasi, Zemi me, zemi, Se nas menje ima tu, Popevka za ljubav, Zdigni glavu gori, Stiha, stiha povedaj mi mati i Teku dani, teku cajti te Oko jene hiže, koje su izveli Mia Dimšić, Igor Delač, Stjepan Jeršek Štef, Danijela Pintarić, Vladimir Kočiš Zec, Vlatka Kopić Tena, Branko Greblički Ventek, Klapa Brv, TS Đentlmeni, Ivan Benc, Gabrijela Hrženjak, Ella i Iva Ranogajec Inkret, Kirjales, Mirko Švenda Žiga i Gordana Ivanjek Tušek, odzvanjale su Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, u sklopu velikog projekta U ozračju KAJ-a, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Kajkavske stihove kazivala je Osječanka, glumica, prvakinja drame HNK u Zagrebu Vlasta Ramljak.

Svečani koncert kajkavskih popevki, u sklopu projekta „U ozračju KAJ-a“ , pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, još je jednom ukazao na snagu riječi KAJ, s jedne strane male i jednostavne, a s druge strane, jedne od najvećih u našem jeziku, koja na poseban način zbližava ljude i širi ljubav među njima.

Odličan odjek kajkavske popevke u srcu ravne Slavonije samo je jedan od dokaza da Hrvate upravo regionalne posebnosti, poput narječja, čine jedinstvenom nacijom, a različitosti je spajaju. Koncert u organizaciji Radija Kaj, koji već više od 30 godina kroz svoj program njeguje kajkavsku kulturu i tradiciju, ukazao je na čvrste spone Zagorja i Slavonije, koje datiraju od davnina.

Posebnu čar poznatim kajkavskim popevkama dali su kroz desetljeća brojni slavonski autori i izvođači, poput Julije Njikoša, Krunoslava Kiće Sabinca, Vere Svobode, tako da je ovaj koncert bio i svojevrsna zahvala za nemjerljiv doprinos Slavonaca u kajkavskoj glazbenoj kulturi. Osjećani, poznati kao ljudi široka srca i otvorene duše pokazali su se kao odlični domaćini te ponosno istakli da je to najmanje što se može napraviti s obzirom na sve što su Zagorci za njih učinili u Domovinskom ratu, braneći slavonsku ravnicu i u svojim zagorskim domovima zbrinjavajući iseljeni narod.

Koncert popularnih kajkavskih popevki bio je vrhunac cjelodnevnog boravka Radija Kaj u Osijeku. Publika u punoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pljeskom je nagradila i pozdravila i Slavonce i Zagorce koji su izvodili skladbe.

Među brojnim uzvanicima, svečanom koncertu U ozračju KAJ-a nazočio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Žarko Tušek.

– Hrvatski sabor i predsjednik Gordan Jandroković, kao i ja osobno, od prvih dana ponosno stoji kao pokrovitelj ovog hvalevrijednog projekta i vjerujem, kako nakon dvije pandemijske godine pauze, ove godine nastavljamo uživati u ovom prekrasnom projektu „punom snagom“. Rekao bih kako veselije i ponosnije mjesto od našeg Osijeka i ove prekrasne dvorane HNK-a ne može niti biti. Svi smo ponosni što ćemo večeras neke od evergreena kajkavske popevke izvesti ovdje u Osijeku, a ja govorim „mi“ kao jedan od stvaratelja kajkavske popevke, jer su upravo ovakvi projekti, koje provodi Radio Kaj, pravo mjesto da se kajkavska popevka čuje i van našeg kajkavskog kraja i putuje diljem Hrvatske. Vjerujem kako će ovaj koncert puniti i brojne druge dvorane diljem Lijepe naše, rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru Žarko Tušek.

U prekrasnim kajkavskim popevkama uživao je i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

– Lijepo je biti u Osijeku uz jedan ovako pohvalan i važan projekt. Naši su Zagorci prisutni u cijeloj Hrvatskoj, a u ovom slavonskom kraju, posebno su bili prisutni tijekom Domovinskog rata. Te veze nastale tada, njegujemo i danas, a vjerujem kako je ovaj projekt Radija Kaj U ozračju KAJ-a, samo jedan nastavak tih dobrih odnosa koji će još više potvrditi naše prijateljstvo, naglasio je izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Osječko-baranjska županija upravo je u četvrtak, 2. lipnja 2022. godine, slavila Dan županije, a koncert U ozračju KAJ-a bila je kajkavska čestitka Osječanima i stanovnicima Osječko-baranjske županije.

– Posebno mi je drago što se i Radio Kaj, svojim cjelodnevnim programima, uključio u obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije i što je ovaj koncert prekrasan završetak slavljeničkog dana. Povezivanje je to istoka Hrvatske i našega kaja. I što i kaj imaju puno toga zajedničkoga i važno je da nas naše različitosti spajaju, a ne razdvajaju. Lijepo je večeras biti u Osijeku gdje možemo uživati u kajkavskih popevki. Ova popevka, zvonka radost, vjerujem da će ponovno pobijediti, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Kajkavsku popevku i projekt U ozračju KAJ-a, u Osijeku je podržao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

– Slavonija je svima nama Zagorcima u posebnom mjestu na srcu, a Osijek je prekrasan grad i imamo puno dragih prijatelja ovdje. Ovom prilikom želim zahvaliti Radiju Kaj i direktoru Dragi Gradečaku, na ovoj prekrasnoj ideji i realizaciji ovog značajnog projekta U ozračju KAJ-a. Upravo su brojni Slavonci nastupali kod nas i izveli poznate kajkavske popevke pa sjetimo se samo Krunoslava Kiće Slabinca i Vere Svobode ili pak Stjepana Jeršeka Štefa, koji za sebe kaže kako je „pola-pola“ i mi smo njih na neki način svojatali i smatrali svojima. Veseli me izuzetno ovaj susret u Osijeku i siguran sam kako ćemo popevkom prenijeti dašak našeg zelenog Zagorja u ravnu i zlatnu Slavoniju, rekao je župan Kolar.

Projekt U ozračju KAJ-a u Osijeku pripremao se dugo, kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

– Drago mi je da smo večeras došli i do same realizacije svih tih priprema. Zapravo, jedna od prvih riječi koju mnogi izgovorili, bila upravo kaj, i zato mi je izuzetno drago da se čuva i njeguje kaj, a taj kaj nas je okupio večera. Posebno mi je drago što će posebnu čar poznatim kajkavskim popevkama dati brojni slavonski i osječki izvođači, naglasio je gradonačelnik Radić.

Julije Njikoš, Krunoslav Kićo Slabinac, Vera Svoboda… samo su neki od brojnih poznati Slavonaca koji su voljeli i pjevali kajkavsku popevku, a upravo brojne njihove skladbe danas su antologijske pjesme.

– Kajkavci u pola Slavonije nešto je što treba doći, vidjeti i čuti jer je ovo jedna divna suradnja i nešto posebno. U Slavoniji ima jako, jako puno kajkavaca, a i oni koji nisu kajkavci, uvijek nas rado primaju u goste i jedva čekaju da dođemo. Ta mala riječ kaj, ali jedna od najvećih u našem jeziku, nešto je posebno, ne samo kad govorimo o kajkavskom jeziku, već i kad općenito govorimo o kajkavskoj kulturi. To je nešto što zbližava ljude i širi ljubav među ljudima i vjerujem kako će svi to prepoznati, rekao je predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina.

Svečani koncert kajkavskih popevki U ozračju KAJ-a u HNK u Osijeku zajedno su pripremili Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Radio Kaj.

Zahvaljujući Radiju Kaj, kajkavska popevka već godinama putuje diljem Hrvatske i organizatori vjeruju kako će s ovakvim programom nastaviti puniti i brojne druge dvorane diljem Lijepe naše.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska