Skip to content

Radionica „Obnovljene kuće – više štede, više vrijede“ u Varaždinu

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Održana je informativna radionica o energetskoj obnovi kuća u organizaciji Varaždinske županije, na kojoj su građanima predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pojasnili uvjete i način prijave za nadolazeći natječaj. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen naglasio je kako je ovo još jedna od radionica koju Fond održava diljem Hrvatske.  – Ovim programom do sada je na području Varaždine županije obnovljeno oko 1.100 obiteljskih kuće, a novim javnim pozivom očekujem da će se ova brojka dodatno povećati. Poziv uključuje cjelokupnu energetsku obnovu, od fasada, krovova, ovojnice, a isto tako i pojedinačne mjere ugradnje fotonaponskih elektrana, dizalice toplice, solarne kolektore. Važno je za istaknuti kako je u Pozivu uključena i energetska obnova kuća oštećenih u potresu gdje sufinanciramo do 80 posto, a za ostale do 60 posto. Kao i prošle godine, ovdje su pojedinačne mjere za fotonaponske elektrane financirane do 50 posto, a prvi put ove godine imamo i punionice za električne automobile gdje sufinanciramo do tisuću eura po punionici, istaknuo je na radionici Balen.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak pohvalio je Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je vrijedan 120 milijuna eura te je naglasio kako je uvjeren da će interes žitelja s područja Varaždinske županije za prijavu na taj poziv biti jako dobar. Ujedno je spomenuo neke od aktivnosti koje Varaždinska županija provodi u području energetske učinkovitosti. – Početkom ove godine dodijeli smo bespovratna sredstva građanima za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Po javnom pozivu odobreno je 216 prijava te je građanima isplaćeno 101.200 eura. Kroz kojih dva tjedna raspisat ćemo natječaj za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu obiteljskih kuća ili za ishođenje energetskih certifikata. Završen je projekt  „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“, ukupne vrijednosti 351.226,25 eura, u sklopu kojeg su postavljene solarne elektrane na 12 škola kojima je osnivač Varaždinska županija. Cilj nam je da svaka škola ima određeni vlastiti vid proizvodnje električne energije. U suradnji s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt izgradnje prve geotermalne elektrane u vlasništvu Županije i Općine, omjer je 85:15 u korist Županije, kazao je župan Stričak, ističući kako svi ti programi i projekti koje provodi Varaždinska županija s jedne strane za cilj imaju očuvanje okoliša, a s druge strane uštedu na energentima.

Objava javnog poziva kao i zaprimanje prijava počinje od 13. ožujka 2024. godine. Od tog dana građani će moći s mrežne stranice Fonda preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska