Skip to content

Proglašeni najbolji likovni radovi natječaja „Moj doživljaj špilje Vindija“

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Učenici Krešimir Šmintić, Vito Dukarić i Ena Mališa samo su neki od autora najboljih likovnih radova natječaja „Moj doživljaj špilje Vindija“, čije je proglašenje održano u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala je ovaj likovni natječaj za djecu predškolske dobi i učenike osnovnih škola, na koji su pristigla 103 likovna rada iz 15 dječjih vrtića i 11 osnovnih škola Varaždinske županije. Likovni natječaj bio je poticaj da, uz stručno vodstvo odgojitelja i učitelja, predškolci i učenici osnovnih škola promišljaju o značaju lokaliteta te kroz likovne ostvaraje pokažu na koji način oni doživljavaju lokalitet koji pripada najznačajnijim arheološkim i paleontološkim nalazištima.

Današnja svečanost organizirana je na sam Dana planete Zemlje te povodom 60. obljetnice proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode, a nagrade, posebne pohvale i zahvalnice autorima i njihovim mentorima uručili su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar. – Špilja Vindija možda nije najpoznatija špilja na svijetu, ali je zasigurno najvažnija u znanstvenim sferama, stoga smo povodom obljetnice organizirali čitav niz aktivnosti, a smatramo da je izrazito bitno i da najmlađi budu upoznati s prirodom i okolišem u kojem žive kako bi ga mogli očuvati, rekao je župan Anđelko Stričak, dodavši kako će s aktivnostima nastaviti i dalje, a krajem godine bit će objavljena i tiskana monografija.

Uz samu dodjelu, u ulaznom holu Županijske palače, izloženo je 29 najuspješnijih radova.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska