Skip to content

Preminula Vera Svoboda – fala joj za Zemlu tkanu od zlata…

Posted in Vijesti Radija Kaj

Hrvatska pjevačica narodnih i starogradskih pjesama, ali i novoskladanih kajkavskih popevki Vera Svoboda, preminula je, u ponedjeljak 1. travnja 2024. godine, u 88. godini života. Rođena je i bit će sahranjena u Osijeku, u svojoj Slavoniji, u zemlji, koju je tako veličanstveno otpjevala na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini: Zemla je ova tkana od zlata (na stihove Zlatka Crneca, uglazbio suprug Julije Njikoš).

Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna čitav život. Status umjetnika ima još od 1975. godine.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata, a nerijetko je nastupala i za hrvatske iseljenike. Nagradu Porin za životno djelo dobila je 2022. godine. Bila je u braku sa suprugom Julijom Njikošem koji je preminuo 2010. godine.

Vera Svoboda je nastupala na Festivalu kajkavskih popevki, a Radio Kaj, velikoj glazbenoj umjetnici, posebno zahvaljuje za brojne nastupe na koncertima koje je Radio Kaj organizirao, od onih uz obljetnice Festivala kajkavskih popevki u Lisinskom, Kaj vu duši u Sesvetama, koncertu uz Dan grada Zagreba Popevke Zagrebu…

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska