Skip to content

Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri – zemlja partner Portugal

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN- Bogat program 54. Varaždinskih baroknih večeri predstavljen je na konferenciji za medije održanoj u utorak, 9. srpnja 2024. godine, u atriju Gradske vijećnice u Varaždinu. Varaždinske barokne večeri održat će se od petka 20. rujna do srijede 2. listopada 2024. godine. Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Portugal. Radi se o manifestaciji koja već godinama uživa svjetski ugled, rekao je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

-Bez obzira na dugu tradiciju koju imamo, kao najstariji barokni festival u svijetu, svaka godina donosi neke nove izazove i nova iskustva. Posebno bogatstvo festivala vidljivo je kroz zemlju partnera, što smo uveli još 2007. godine, a kroz koje nam svaka država predstavlja svoje najveće vrijednosti, ne samo svoje glazbene baštine već i gastronomije i folklora.  Upravo uloga festivala, kao spone povezivanja kultura, je njegova najveća vrijednost, istaknuo je Bobić.

Jedan od organizatora festivala je i Varaždinska županija.

– Više od pola stoljeća festivala znači respektabilan kontinuitet koji je baziran na kvaliteti jer nijedan program ne može toliko opstati, a da nije kvalitetan, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Varaždinske barokne večeri uvelike su doprinijele tituli Varaždina kao UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe naglasio je, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

– Zahvaljujući partnerstvu s Portugalom, u vrijeme Varaždinskih baroknih večeri biti će potpisan i sporazum o suradnji između Varaždina i grada Guimaraesa. Radi se o posebno lijepo uređenom gradu, prema broju stanovnika nešto većem od Varaždina, a čija je cijela povijesna jezgra pod zaštitom UNESCO-a, najavio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Za Portugal je velika privilegija to što je partner Varaždinskih baroknih večeri, rekla je Veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva.

-Portugal ima  bogatu i originalnu  povijest, također i u razdoblju baroka, pa se nadam se da će to biti prilika da se bolje upozna moja zemlja, naša kultura i povijest, a osobno me raduje što ću baš na ovaj način završiti svoju diplomatsku misiju u Hrvatskoj, rekla je Da Silva.

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri donose 15 programa u Varaždinu, deset izvan Varaždina te 15 popratnih programa poput izložbi, kulinarskih manifestacija te večeri fada. Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-tak godina.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska