Skip to content

Potpisani sporazumi oko izgradnje stadiona Maksimir

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Sporazumi oko izgradnje novoga Gradskog stadiona Maksimir potpisani su u srijedu, 21. veljače 2024. godine, između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije. Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje kako je Grad Zagreb jedini vlasnik zemljišta na kojim se planira izgradnja novog maksimirskog stadiona. Zauzvrat, Vlada RH i Grad Zagreb osigurat će izgradnju ili rekonstrukciju 10 crkava ili drugih objekata Katoličke crkve. – Sada je na Vladi i Gradu Zagrebu da provedu ovaj sporazum i u iduće dvije godine omoguće što jednostavniju izgradnju potrebnih objekata, rekao je nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Dražen Kutleša.

Imovinsko pravni spor oko zemljišta na kojem je maksimirski stadion traje 27 godina. Kako je istaknuo gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, u tijeku je izrada studije izvodljivosti. – Taj dokument će definirati sadržaje uz sam stadion, kao što su to trgovački sadržaji, poslovni prostori, hotel i garaža, koji će omogućiti komercijalnu održivost investicije u stadion, kazao je Tomašević.

Novi stadion je zahvala hrvatskim nogometašima za vrhunske uspjehe, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. – Puno je godina prošlo, a ni Dinamo, ni Zagreb, ali ni Hrvatska, nisu dobili adekvatan stadion u odnosu na ono što su nam nogometaši i sportaši priuštili u proteklih 30-ak godina, istaknuo je Plenković.

Studija izvodljivosti trebala bi biti izrađena za nekoliko mjeseci, nakon toga će biti raspisan javni arhitektonsko-urbanistički natječaj, a u konačnici će se tražiti privatni investitor.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska