Skip to content

Potpisan Ugovor o financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u Gospodarskoj zoni „Brezje“ u Varaždinu

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada u Gospodarskoj zoni „Brezje“ u Varaždinu potpisali su u utorak, 6. veljače 2024. godine, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen. Potpisivanju Ugovora nazočili su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Ovime će se omogućiti daljnje širenje poduzetničke zone grada Varaždina, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od početka je sudjelovao u rješavanju ovog problema. Kad je pronađeno zakonsko, stručno i ekološki najprihvatljivije rješenje, Vlada RH osigurala je 100 postotno financiranje sanacije putem Fonda, kazao je Balen.

– Velik je ovo posao u gospodarenju otpadom. Uz rješavanje ovog problema, koji građane Varaždina tišti već gotovo 19 godina, Grad je izgradio i sortirnicu, a po prvi puta smo lani prešli udio od 50 posto reciklabilnog otpada. U funkciji je i drugo reciklažno dvorište u Varaždinu te već sada imamo ugrađenih 160 polupodzemnih spremnika i još 320 ćemo ugraditi do ljeta. Tako ćemo biti prvi veći grad u Hrvatskoj, koji će sve višestambene objekte imati pokrivene polupodzemnim spremnicima, istaknuo je, nakon potpisivanja ugovora, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Rješavanje ovog dugogodišnjeg problema i potpisani Ugovor o financiranju, velik je korak za Grad Varaždin, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. – To područje, kad se sanira, oslobodit će se za potencijalne investitore i biti dodana vrijednost za Grad, poručio je Stričak. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan podsjetio je kako je Vlada RH u studenom prošle godine donijela Odluku, kojom je zadužila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da u 100-postotnom iznosu financira zatvaranje, odnosno sanaciju zemljišta, što je oko 29 milijuna eura.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska