Skip to content

Pokrenuta helikopterska hitna medicinska služba

Posted in Vijesti Radija Kaj

KOPRIVNICA – Helikopterska hitna medicinska služba počinje s radom u subotu, 30. ožujka 2024. godine, a za područje Koprivničko-križevačke županije nadležna je HHMS Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Helikopter hitne medicinske službe koristit će se kada bolest ili ozljeda zahtijeva hitno medicinsko zbrinjavanje, nadzor i prijevoz te u slučajevima kada se očekuje da će se poboljšati zdravstveni ishod pacijenta u usporedbi s korištenjem kopnenog cestovnog vozila ili pomorskog plovila, odnosno kod pacijenta s bolestima ili stanjima čija prognoza ovisi o vremenu započinjanja specifične terapije ili o provođenju hitnih dijagnostičko-terapijskih intervencija koje nisu dostupne u najbližoj nadležnoj bolnici.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije će u slučaju potrebe zbrinjavanja pacijenta crvenog, najhitnijeg kriterija ili u slučaju kada bi korištenje cestovnog vozila bilo neprihvatljivo za zdravstveno stanje pacijenta zbog velike udaljenosti ili nepristupačnog terena, aktivirati helikoptersku hitnu medicinsku službu s ciljem prijevoza pacijenta u Kliničku bolnicu Dubrava. Ukoliko bi se radilo o specifičnim hitnim medicinskim stanjima koja bi zahtijevala hitno bolničko zbrinjavanje, primjerice u Kliničkoj bolnici za dječje bolesti ili Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, tada će s heliodroma Kliničke bolnice Dubrava, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, dalje osigurati hitni medicinski cestovni prijevoz do određene bolnice.

U organizaciju takvog prijevoza bit će uključen i Centar 112, koji će osigurati mjesto slijetanja i osloboditi ga od ljudi, ovisno o koordinatama lokacije pacijenta. Mjesto slijetanja helikoptera može biti prometnica, obližnja livada, nogometno igralište ili bilo koje drugo pogodno mjesto, najbliže lokaciji pacijenta.

Iako je Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije svojim osobljem i voznim parkom, te medicinskom opremom itekako osposobljen u pružanju hitne medicinske pomoći i dobro uhodan u postizanju najbrže medicinske pomoći unutar zlatnog sata, sada je spreman i na nove izazove koje HEMS donosi, a što će dodatno pomoći u zbrinjavanju najpotrebnijih.

Foto: Zavod za hitnu medicinu RH

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska