Skip to content

Počela je Noć knjige

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Svečanost otvorenja nacionalne manifestacije, koja promiče knjigu i čitanje, Noć knjige, održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 23. travnja 2024. godine, na Svjetski dan knjige i autorskih prava.

U sklopu manifestacije bit će održano više od 1.150 programa i akcija diljem Hrvatske posvećenih književnom stvaralaštvu. U manifestaciji sudjeluje 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice te jedan zatvor, a programi se održavaju i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima, kao i u tramvajima i autobusima.

Tema Noći knjige je „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“, koja reflektira negativni trend čitanosti – iz godine u godinu u Hrvatskoj se sve manje čitaju knjige. Prema istraživanju čitanosti Zajednice nakladnika i knjižara, u posljednjih godinu dana 62 posto ispitanika nije pročitalo niti jednu knjigu. Kako je istaknula glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ivanka Stričević, danas je čitati važnije nego ikada. – Čitanje nam čisti misli, čitanje je pogled u sebe i na svijet oko sebe. Znanstveno je dokazano da su ljudi koji čitaju uspješniji u životu i svojim karijerama te imaju jasnije misli i bolje vide stvari oko sebe te bolje poznaju sebe, kazala je Stričević.

Istraživanje čitanosti ponovno je pokazalo kako u Hrvatskoj više čitaju žene, visokoobrazovane osobe te osobe s primanjima kućanstva iznad 2.200 eura, a više od prosjeka čita se u Istri. Najviše se čita beletristika, pa publicistika, zatim stručne knjige, priručnici, umjetnost, dječje knjige te stripovi.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska