Skip to content

Novi organizacijski modeli u Županijskoj bolnici Čakovec i Općoj bolnici Varaždin

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC/VARAŽDIN – Županijska bolnica Čakovec i Opća bolnica Varaždin pozitivni su primjeri učinka reformskih promjena i funkcioniranja bolničke zdravstvene zaštite s pacijentom u središtu, rekao je u nedjelju, 18. veljače 2024. godine, prilikom obilaska ovih zdravstvenih ustanova, ministar zdravstva Vili Beroš. – Sa zadovoljstvom sam danas u Županijskoj bolnici Čakovec i Općoj bolnici Varaždin jer reformske mjere koje smo u ovoj fazi planirali i realizirali, imaju svoj konkretan učinak na bolnički sustav i, što je najvažnije, na dostupnost zdravstvene usluge za pacijente. Otvaranje dodatnih termina poslijepodne i vikendom, reorganizacija rada ali i prostora za liječenje, zapošljavanje i stručno usavršavanje medicinskog osoblja, te intenzivnija suradnja s drugim zdravstvenim ustanovama rezultirali su porastom iskorištenosti uređaja i učinkovitosti rada, te daljnjim smanjenjem listi čekanja, rekao je ministar Beroš.

– Kada smo uočili „uska grla“ zbog kojih se na neke pretrage povećavaju liste čekanja, odlučili smo izaći iz poznatog okvira funkcioniranja bolničkih radilišta i prilagoditi se novim izazovima i rješenjima koje nam omogućavaju promjene u sustavu koje se postepeno implementiraju kroz reformu zdravstva. Primijenjen je novi način organizacije i angažirani su svi resursi koji su na raspolaganju kako bi naši pacijenti došli na dijagnostički pregled. Reakcije pacijenata su nam najveći motiv i to nas drži zajedno u daljnjoj prilagodbi modela rada, istaknuo je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.

– Zahvaljujući dobroj suradnji s odjelom anestezije, s voditeljem i sestrama centralnog operacijskog bloka te predanim radom liječnika i sestara odjela Ortopedije i traumatologije posljednjih smo se godina po broju i vrsti operacijskih zahvata koje izvodimo u okviru naše struke pozicionirali među vodeće ustanove u Hrvatskoj. Reorganizacijom smo postigli rezultate u upravljanju listama čekanja. Pozdravljamo promjene koje se događaju u sustavu zdravstva, nastavljamo koristiti i nove organizacijske modele rada koji u suradnji s Ministarstvom zdravstva u vidu niza reformskih iskoraka i ulaganja na razini Vlade itekako donose rezultate, dodao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Od 2016. do 2024. godine Vlada Republike Hrvatske osigurala je financiranje kapitalnih ulaganja u zdravstvo, koja su podloga za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, konkretno za ove dvije županije preko 80 milijuna eura.  Za Međimursku županiju značajnija su ulaganja u uspostavu i poboljšanje uvjeta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Županijske bolnice Čakovec te poboljšani pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz infrastrukturne radove i nabavu opreme za domove zdravlja. Za Varaždinsku županiju jedno od važnih kapitalnih ulaganja je opremanje zgrade Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin, što predstavlja velik iskorak u zdravstvu Varaždinske županije, kao i cijele Hrvatske.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska