Skip to content

Newtonova soba u Ludbregu – novi iskorak u obrazovanju učenika Varaždinske i Međimurske županije

Posted in Vijesti Radija Kaj

LUDBREG – Sporazum o suradnji Grada Ludbrega s Varaždinskom i Međimurskom županijom na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI Ludbreg, potpisali su u utorak, 20. veljače 2024., župani Anđelko Stričak i Matija Posavec te gradonačelnik Dubravko Bilić.

Provedba jednog od najvećih projekata u povijesti Ludbrega započela je u kolovozu 2023. godine i trajat će do kraja travnja 2024. godine. U projekt LORI uloženo je tri milijuna eura europskih sredstava, pri čemu je Grad Ludbreg osigurao i dodatnih 600 tisuća eura. Ovim projektom Ludbreg će, prvi u Hrvatskoj, otvoriti Newton sobe, a zahvaljujući potpisanom Sporazumu, sadržaje će među prvima koristiti učenici 33 škole kojima je osnivač Varaždinska županija i 25 škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ovo je odličan primjer dobre prakse ne samo za Hrvatsku već i Europe, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. – Samo je 45 Newton soba u svijetu i definitivno sjever Hrvatske, na ovakav način, dolazi na svjetsku kartu. To je obrazovanje kojem težimo, u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju učenici i prilagođavaju svjetskim trendovima i izazovima vremena i zato naša apsolutna podrška ovom projektu, rekao je župan Posavec.

Kao i diljem županije, i na primjeru Ludbrega je vidljivo da se kroz ulaganja u obrazovanje, želi objediniti znanje, raditi na očuvanju okoliša, kulturnih vrijednosti te sve to povezati sadržajima u turizmu, kazao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.- Na prostoru gdje se nalazimo, osim Newton sobe, izgradit će se Muzej tri rijeke, u blizini bi trebala šetati Erika – vunasti nosorog, urediti se ribnjaci i šetnica te izgraditi još jedan STEM centar, tako da će Ludbreg, nakon svih ovih provedenih investicija, dobiti jednu novu vizuru, dodao je Stričak.

Kroz projekt LORI, Ludbreg će pružati dodatne mogućnosti za izvannastavno obrazovanje učenika, ne samo Varaždinske i Međimurske županije, već i djece iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, istaknuo je gradonačelnik Bilić.

LORI centar, uz ostalo ima kabinet u kojem će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika, pojasnio je gradonačelnik Bilić te izdvojio i četiri simulatora leta na kojima će se učiti o letenju, korištenju fizike i orijentacije u letenju, a sve bazirano na ludbreškom konstruktoru aviona i pilotu Rudolfu Fiziru, kojemu se i na ovaj način odaje primjereno priznanje.

Grad Ludbreg projekt LORI provodi u suradnji s osnovnim školama; Ludbreg, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ, Varaždinskom županijom, Udrugom First Scandinavia i međimurskim Veleučilištem u Čakovcu.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska