Skip to content

Međimurje posjetio veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – U nastupnom posjetu Međimurskoj županiji boravio je, u utorak, 7. svibnja 2024. godine, veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Dowling. Tom prigodom sastao se sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini.

– Posjet je rezultat lijepih informacija koje sam dobio o Međimurju odmah po dolasku u Hrvatsku, rekao je veleposlanik Dowling i napomenuo kako je posebno zadivljen gospodarskim i infrastrukturnim iskoracima s kojima se i upoznao za svoga posjeta. – Upravo zato vidim puno prostora, ne samo za suradnju gospodarskih subjekata već i u smislu jačanja obrazovne i kulturne povezanosti Irske s Međimurskom županijom, dodao je Dowling.

Veleposlaniku Dowlingu predstavljeno je sve što Međimurje može ponuditi europskom i svjetskom tržištu; od prirodnih ljepota, preko gospodarstva i infrastrukture do zemljopisne pozicije, s naglaskom na kulturne i obrazovne potencijale, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. – Irska ima 26 okruga i želimo se bolje povezati barem s jednim od njih. Želimo biti jedna gospodarska poveznica, „utočište“ za strane kompanije koje žele investirati ovdje kako bi osnažile svoju poziciju u zemljama na prostoru jugoistočne Europe. U tom smislu, želimo im biti poveznica odnosno jedna „ekonomska oaza u srcu Europe“, rekao je Posavec.

– Naravno da smo i ovaj puta Čakovec predstavili onakvim kakav on i je – marljiv, a kakvim ga čine njegovi stanovnici, bez obzira na dob i područje djelovanja. S naglaskom na naše otvaranje prema zelenim tranzicijama, obnovljivim izvorima energije, ali i svim izazovima koje nosi aktualno vrijeme, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Nakon radnog sastanka, veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Dowling, u pratnji svojih domaćina, razgledao je Centar znanja te Muzej Međimurja Čakovec.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska