Skip to content

Kvaliteta zagorskih prometnica na zavidnoj razini

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini realizirala je radove u vrijednosti od 14,6 milijuna eura. Od toga se najviše potrošilo na radove izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta – 5,7 milijuna eura te na redovito održavanje tih cesta – 5,2 milijuna eura. Saniralo se sedam klizišta u vrijednosti od 1,2 milijuna eura i rekonstruiralo sedam propusta i mostova u vrijednosti od 1,3 milijuna eura, rekao je na konferenciji za medije u ponedjeljak, 5. veljače 2024. godine, u Krapini ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec. Na izvršenje plana rada Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije uvelike su utjecala i sredstva Fonda solidarnosti, putem kojeg su sanirane potresom oštećene prometne infrastrukture u vrijednosti nešto veće od 7,4 milijuna eura, naglašava Sirovec. Što se tiče aktivnosti za 2024. godinu, planiraju se radovi na održavanju i ulaganju u županijske i lokalne prometnice u vrijednosti od osam milijuna eura.

Iza nas je najveći investicijski ciklus u prometnice, od kad postoji Županijska uprava za ceste, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, naglasivši kako je razina kvalitete zagorskih prometnica, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima, dosegla zavidnu razinu.

– Ostalo nam je još 50-ak kilometara prometnica s kojima nismo zadovoljni i kada bismo ih uspjeli sanirati, u narednih tri do pet godina ulagali bi isključivo u redovno održavanje naših cesta, što bi bio velik uspjeh, s obzirom na činjenicu da gospodarimo s više od 650 kilometara cesta, rekao je župan Kolar. Da bi se to ostvarilo, mora se promijeniti financiranje ŽUC-eva, čiji je glavni prihod dio koji se odvaja od registracije vozila, koji se nije mijenjao, tj. povećavao od 2003. godine, dodaje Kolar. – Od Vlade smo nekoliko puta tražili povećanje tih sredstava, a s obzirom da se to nije dogodilo, kreditno smo se zadužili, a to ćemo napraviti i 2025. godine, kako bi završili ovaj investicijski ciklus, odnosno rekonstruirali i tih 50-ak kilometara s kojima nismo zadovoljni, poručio je Kolar.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska