Skip to content

Kajkavci u Lisinskom 2017 – popevke prekrasno i jako emotivno

Posted in Kajkavci u Lisinskom

Bilo je prekrasno i jako emotivno! To je sadržaj jedne od brojnih poruka, upućenih Radiju Kaj, organizatoru koncerta kajkavskih popevki, održanog 19. ožujka 2017. godine, u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu projekta pet kajkavskih županija i grada Zagreba – Kajkavci u Lisinskom..

– Ovim koncertom, s izuzetnim poštovanjem smo se prisjetili nama dragih ljudi, s kojima bi i najradije, kad bi mogli, podijeli sreću i radost doživljene na ovom velikom koncertu. Dakako, mislimo na velike i najzaslužnije ljude za kajkavsku popevku, koje smo poznavali – Stjepana Mihaljinca i Dragutina Britvića, Vicu Vukova, Ivu Robića, Ivicu Šerfezija, Nikicu Kalogjeru, ali i one koje nismo poznavali, o kroz popevku ih znamo, Dragutina Domjanića kroz mnoge, a Vlahu Paljetka kroz njegovu i našu Falu, ističe direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

Bilo je lijepo vidjeti i slušati, u prekrasnim narodnim nošnjama, mladu Elu Ranogajec Inkret s vrhunskom izvedbom popevke Kaj vu duši na otvorenju izložbenog dijela, Karlu i Dinu Miklaužića s Krapinskom polkom, a tek Dinu Miklaužića s popevkom Na Sleme, kojem se, nakratko, pridružio i Radek Brodarec, koji je tu popevku, u godinama poput Dine, javno prvi put izveo prije pola stoljeća… Svu ljepotu melodičnosti Kaja, u njima svojstvenoj prepoznatljivosti, iz duše, emotivno su otpjevale, Josipa Lončar Popevku za kaj, a Barbara Othman Pušlek Domovine.

Vrhunska interpretatorica Tanja Mršić, po povratku u Hrvatsku, odmah je zasjala prepoznatljivošću izvedbi i sve nas pozvala – Daj dojdi, daj dojdi, na susret Pri staroj vuri… Nina Kraljić, za sve posjetitelje u prepunoj dvorani Lisinski, ali i slušatelje Radija Kaj širom svijeta u izravnom prijenosu izvrsno i s lakoćom, otpjevala je Črlenu hižu.

Izvrsni su bili i Roko Vušković, Elvira Voća, Max Hozić, Gordana Ivanjek Tušek, Kirjales, Zdenka Kovačićek, Ronald Braus, Iva Ranogajec Inkret, i Ivan Benc. Tereza Kesovija briljirala je sa skladbom Popevka za ljubav, a suza za kraj, dok je velika Gabi Novak, zajedno sa svim posjetiteljima, otpjevala veliki kajkavski hit Oko jene hiže, navek tiči lete. Koncert je zaključen skladbom Kajkavci, koju su izveli  Mirko Švenda Žiga, Branko Greblički Ventek i Rajko Suhodolčan.

Voditelji Karmen Špiranec i Velimir Čajko odradili su posao uobičajno i profesionalno korektno i prepoznatljivo. Orkestar odličan, ozvučenje vrhunsko…Čestitke mladom Krapinčanu Karlu Kukovačecu za besprijekorno vodstvo orkestra. Radovan Novina, koji je, bez utjecaja, samostalno i slobodno, odlično i s mjerom, odabrao skladbe i interprete, te podsjetio koliko je bogata i kako je lijepa riznica  kajkavskih popevki.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska