Skip to content

Jubilej manifestacije U ozračju KAJ-a

Posted in U ozračju KAJ-a

U ozračju KAJ-a, Dubrovnik, 31. siječnja 2023.
U ozračju KAJ-a, Osijek, 2. lipnja 2022.
U ozračju KAJ-a, KD Lisinski Zagreb, 23. veljače 2020.
U ozračju KAJ-a, Pitomača u Krapini, u subotu 1. rujna 2018. od 18 sati na Trgu Ljudevita Gaja
Uz jubilej, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i direktor Radija Kaj Drago Gradečak

Jubilarnih pet godina manifestacije U ozračju KAJ-aPredsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, u četvrtak, 16. veljače 2023. godine, primio je direktora Radija Kaj Dragu Gradečaka, u povodu pet godina ostvarivanja programa manifestacije U ozračju KAJ-a, koju pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora uspješno organizira Radio Kaj.

Hrvatski tradicijski glazbeni projekt njegovanja pisane, pjevane i govorene riječi KAJ – U ozračju KAJ-a, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji Radija Kaj, obilježava jubilej – pet godina postojanja. U sklopu projekta U ozračju KAJ-a, izvođenjem popularnih kajkavskih popevki, plesom, tradicijskom pjesmom i recitalom, predstavilo se više od tisuću izvođača solista i grupa, a s cjelovitim kulturno-umjetničkim programima, kroz nastupe KUD-ova, 15 kajkavskih gradova i općina.

Svečani koncert najljepših kajkavskih popevki, održan 31. siječnja 2023. godine, u organizaciji Radija Kaj i Grada Dubrovnika, u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, posljednji je u nizu uspješno realizirani sadržaj u sklopu projekta U ozračju KAJ-a. Prethodili su koncerti, s bogatim popratnim programima, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku 2. lipnja 2022. godine i u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, 23. veljače 2020. godine. U ozračju KAJ-a nastupili su najpoznatiji hrvatski solisti i sastavi, koji kajkavsku popevku tradicionalno izvode, ali i mnogi koji su kajkavske popevke na ovim koncertima prvi put pjevali. Najveći broj izvođača, solista i vokalnih grupa ipak je bio s kajkavskog govornog područja.

Kao prethodnica širenju projekta U ozračju KAJ-a na čitavu Hrvatsku, održani su brojni programi predstavljanja gradova i općina na Tjednu kajkavske kulture u Krapini, gradu domaćinu Festivalu kajkavskih popevki, na kojem je izvedeno više od dvije tisuće novih kajkavskih skladbi. U programima predstavljanja stvaralaštva u kulturi, u Tjednu kajkavske kulture, sudjelovali su brojni solisti, vokalne grupe i ansambli iz gradova i općina: Pitomače, Preloga, Novog Marofa, Velike Gorice, Varaždina, Zagreba, Čakovca, Svetog Križa Začretja, Gornjeg Kneginca, Lobora, Murskog Središća, Ravne Gore, ali i izvođači iz susjedne Slovenije koji u jeziku, pismu i pjesmi imaju prepoznatljivu riječ KAJ.

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, gost Radija Kaj na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, na temu realizacije kulturne manifestacije U ozračju KAJ-a bio je pokrovitelj te manifestacije Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora. U razgovoru s direktorom Radija Kaj Dragom Gradečakom i urednicom na Radiju Kaj Petrom Slavečki, kao i gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem i zastupnikom u Hrvatskom saboru Žarkom Tušekom, istaknut je značaj njegovanja stvaralaštva na kajkavskom, ali i velika vrijednost predstavljanja kajkavskih gradova i općina u Tjednu kajkavsko kulture. Predstavljanje gradova i općina u Krapini zajedno, na Tjednu kajkavske kulture, ostvarili su Grad Krapina, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, gradska turistička zajednica i Radio Kaj.

Nakon velikog uspjeha u Tjednu kajkavske kulture, u nastojanju dostupnosti kajkavskog stvaralaštva i izvan granica kajkavskog govornog područja, projekt U ozračju KAJ-a, u dogovoru s pokroviteljem, predsjednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem, nakon Krapine, nastavljen je u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku. Velike su mogućnosti ove kajkavske priče za daljnje širenje Hrvatskom. Kao najizgledniji budući gradovi domaćini su Rijeka, Šibenik i Split, ali i brojni drugi.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska