Skip to content

Hrvatska slavi Dan državnosti

Posted in Vijesti Radija Kaj

Hrvatska slavi Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, čime su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Novoizabrani zastupnici za predsjednika Sabora izabrali su Žarka Domljana, za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić dok je Franjo Tuđman izabran za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Prvi saziv Sabora dio mandata odradio je u posebnim, ratnim okolnostima, a donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ te „božićni Ustav“. U prigodi Dana državnosti diljem zemlje održavaju se brojni prigodni programi i manifestacije, a delegacije općina, gradova i županija položile su vijence i zapalile svijeće na spomen obilježjima u spomen na hrvatske branitelje i civilne stradalnike u Domovinskom ratu.

Središnje obilježavanje Dana državnosti u Krapini

KRAPINA – Središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske kopnene vojske održano je u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, kod Spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije. Zajednički vijenac položio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zajedno s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Siniom Hajdašem Dončićem, zastupnikom u Hrvatskom saboru i gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, potpredsjednikom Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Željkom Člekovićem i županovim savjetnikom za branitelje pukovnikom Žarkom Miholićem. – Svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije i stanovnicima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti, kojeg obilježavamo na spomen konstituiranja prvog višetranačkog Sabora nakon demokratski provedenih izbora koji su pokazali volju hrvatskog naroda za samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom. Krenuli smo u najboljoj vjeri i želji da se razdruživanje s Jugoslavijom provede mirnim putem, na žalost, to se nije ostvarilo, a hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu, prije svega da bi obranili hrvatsku državu, a nakon toga je i oslobodili, rekao je župan Željko Kolar. Počast su odali i čelnici gradova i općina, predstavnici Područnog odsjeka Ministarstva obrane za poslove obrane Krapina, Odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Krapina, Policijske uprave krapinsko–zagorske te Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županija, a počast poginulim i preminulim braniteljima odale su brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Dan državnosti u Varaždinskoj županiji

VARAŽDIN – U spomen na poginule, preminule i nestale branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata, vijence su položili i zapalili svijeće u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, na Gradskom groblju u Varaždinu, brojne udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata, a zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina su u pratnji pripadnika Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Župan Anđelko Stričak svim sugrađanima te svim Hrvaticama i Hrvatima čestitao Dan državnosti, dan kada je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor. – To je dan kada smo krenuli putem prvog međunarodnog priznanja neovisnosti, samostalnosti te potom i svih euroatlantskih asocijacija, u kojima se danas nalazimo. Vjerujem da imamo razloga za optimizam, imamo nikad bolje gospodarske pokazatelje, nikad veću zaposlenost, odnosno nezaposlenost je mala. Varaždinska županija nikad nije bila turistima toliko zanimljiva o čemu opet govore brojke. Uglavnom, zahvaljujući svima onima koji su stvarali i sagradili našu domovinu, našu Varaždinsku županiju, imamo vjere u optimizam. Stoga veliko hvala svim našim braniteljima, poručio je župan Stričak.

Dan državnosti u Međimurskoj županiji

ČAKOVEC – Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je u četvrtak, 30. svibnja 2024. godine, svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županije, uputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Zajednički vijenac položili su izaslanstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, predvođeni županom Matijom Posavcom i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, a svijeće podno spomenika položili su, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane RH Vlado Hranjec, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije,  obitelji poginulih branitelja te predstavnici mnogobrojnih udruga te građani. Molitvu je kod Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Filip Đurđević.

Središnje obilježavanje Dana državnosti u Koprivnici

KOPRIVNICA – Vijence i svijeće u spomen na sve hrvatske branitelje i civile stradale u Domovinskom ratu položile su brojne delegacija u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, u Koprivnici kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata. Svečanosti su nazočili predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja – Područnog odjela Koprivnica, zatim predstavnici županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici MORH-a i MUP-a te Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. – Uz veliku zahvalnost, prisjetili smo se svih onih koji su dali svoje zdravlje i živote kako bismo imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Tim ljudima dugujemo najviše jer je pitanje bi li i nas bilo bez njih. Ovi su datumi prilika i za retrospektivu, a naravno da uvijek postoji doza kritičnosti, no kad sve zbrojimo i oduzmemo možemo i trebamo biti ponosni na našu zemlju, sve ljude koje imamo i upravo nam to treba biti motiv da ju i dalje nastavimo razvijati kao modernu europsku državu, naglasio je Jakšić. – Sam naziv Dan državnosti govori da je to nešto veliko te obljetnica stvaranja Hrvatske. Ove se godine poklopilo da i Tijelovo bude isti dan pa je i to na simboličan način pokazatelj što su dali ljudi koji su nas sve povijesno zadužili – svoje tijelo, obitelji i sve ono najvrjednije što su imali kako bismo mi dalje sudjelovali u stvaranju i razvoju hrvatskog društva, poručio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska