Skip to content

Godišnjica smrti Josipa Broza Tita tradicionalno obilježena u Kumrovcu

Posted in Vijesti Radija Kaj

KUMROVEC – Zvukom sirene točno u 15,05 obilježena je u subotu, 4. svibnja 2024. godine, 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, a velik broj štovatelja Titova lika i djela i ove je godine položio vijenac i zapalio svijeće uz spomenik ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu.

Među delegacijama koje su položile vijence  bile su i delegacije Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom, delegacije županijskih općina i gradova te Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je kako je Josip Broz Tito bio vojskovođa, državnik i političar svjetskih razmjera i čovjek koji je imao vizije za bolji svijet. – Brojne ulice i trgovi diljem svijeta i danas nose ime Josipa Broza Tita i žalosno je što mladi ljudi u drugim zemljama znaju više o Titu i njegovu djelu, nego Hrvati, rekao je Habulin.

Najpoznatijeg Zagorca na svijetu prisjetio se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Josip Broz Tito ostavio je traga u povijesti kao pobjednik u drugom svjetskom ratu, 1948. godine jasno i odlučno rekao je „ne“ Staljinu, a 1974. donio Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, rekao je župan Kolar.

Josip Broz Tito rođen je 7. svibnja 1892. godine u zagorskoj obitelji u Kumrovcu. U 35 godina svoje vlasti postigao je i znatan međunarodni ugled kao državnik, a stvarajući dobre međunarodne odnose tadašnja Jugoslavija je prihvaćena s uvažavanjem.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska