Skip to content

Budućnost Hrvatske je energija iz obnovljivih izvora

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Obnovljivi izvori energije budućnost su Hrvatske. Zaključak je to konferencije Energetski put u održivu budućnost, prve od tri ovogodišnje energetske konferencije u sklopu projekta Zeleno gospodarstvo, koja je u ponedjeljak, 18. ožujka 2024. godine, okupila relevantne predstavnike domaćeg, ali i europskog energetskog sektora u Zagrebu.

Za održivu budućnost ključno je napraviti energetsku tranziciju te smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima za dobivanje energije, a korak prema tom cilju već je napravio Jadranski naftovod, nacionalna kompanija za transport i skladištenje nafte. Kako kaže predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, kompanija je prepoznala nužnost energetske tranzicije i ulaganje u obnovljive izvore energije. – Krenuli smo u tu transformaciju žestoko i cilj nam je u bliskoj budućnosti značajan prihod imati od prodaje električne energije, bila to energija sunca, vjetra ili iz geotermalnih izvora, kazao je Adanić. Tranzicija s energije iz fosilnih goriva na obnovljive izvore strateški je cilj Hrvatske, naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan. – Od 2021. do 2024. izdano je dozvola za 3.343 MW iz solarnih elektrana i vjetroelektrana, a cilj je do 2028. iz obnovljivih, zelenih izvora dobiti dodatnih 2.500 MW“, rekao je ministar Habijan.

Imajući na umu da su prirodni resursi ograničeni te ih se treba učinkovito koristiti, Europska komisija buduće politike temelji na paradigmi da se gospodarski rast ne smije postizati na račun budućih generacija.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska