Skip to content

Bespovratne potpore u turizmu Varaždinske županije

Posted in Vijesti Radija Kaj

KLENOVNIK – S ciljem unapređenja i razvoja turizma, odnosno cjelogodišnjeg poslovanja turističkih objekata te otvaranja novih smještajnih kapaciteta, s projektom bespovratnih potpora u turizmu nastavlja Varaždinska županija. Detalje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini predstavljeni su na konferenciji na medije u Klenovniku. Radi se o mjerama za koje svake godine vlada sve veći interes, temeljem kojeg istodobno jača turistička ponuda Varaždinske županije, posebice s ponudom kuća za odmor.

Prije šest godina na području Varaždinske županije bilo tek 16 kuća za odmor, trenutno ih je 170, a tada osam općina nije imalo ponudu smještajnih kapaciteta, dok sad to nije slučaj pa se sve preslikalo u sjajne turističke rezultate, istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. – Prošla godina nam je bila rekordna sa 103 tisuće dolazaka i 246 tisuća noćenja, odnosno za 25 tisuća noćenja smo bolji od susjedne Međimurske županije, koja je do sada bila jača od nas. To su brojke koje nedvojbeno govore o dobroj inicijativi, radu naših turističkih djelatnika i o jednom turističkom iskoraku, rekao je župan Stričak.

Prema uvjetima iz poziva, Varaždinska županija sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova. Sufinanciraju se projekti kroz pet mjera; za postojeće iznajmljivače, za one koji svoju poljoprivrednu djelatnost nadograđuju novim turističkim sadržajima i atrakcijama te za poduzetnike početnike dok je peta mjera jedinstvena u Republici Hrvatskoj i odnosi se na vlasnike objekata ruralne arhitektonske baštine, koji će ih prenamijeniti za turizam, pojasnio je pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen. – Svjesni smo da mnoge tradicijske baštine, odnosno ruralne kuće, vile i seoske kuće, propadaju i želja nam je da, kroz natječaj, potaknemo njihovu obnovu, rekao je Majhen i napomenuo kako je za tri najbolja projekta po ovoj mjeri osigurano po 10 tisuća eura.

Za bespovratne potpore u turizmu Varaždinske županije u 2024. godini osigurano  je 172.540 eura, a Javni poziv je otvoren do petka, 8. ožujka 2024. godine.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska