Skip to content

38. susreti Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske

Posted in Vijesti Radija Kaj

BIŠKUPEC – Vatrogasci – zdravstveni radnici iz bolnica diljem Hrvatske okupili su se u Biškupcu na 38. susretima Vatrogasne zajednice zdravstva Hrvatske, gdje im je domaćin bilo Dobrovoljno vatrogasno društvo „Zdravstvo“ zajedno s DVD-om Biškupec. Susrete, na kojima su sudjelovali članovi osam dobrovoljnih vatrogasnih društava bolnica iz Krapinskih Toplica, Karlovca, Popovače, Vrapča, Ugljana, Ogulina, Zaboka i Varaždina, otvorio je župan Anđelko Stričak. Stričak je sudionicima zaželio dobrodošlicu u „kolijevku hrvatskog vatrogastva“ i podsjetio kako je DVD „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ osnovan 1864. godine te je najstarije društvo u Republici Hrvatskoj koje ove godine slavi 160 godina rada i djelovanja.

– Danas na području Varaždinske županije djeluju 124 dobrovoljna vatrogasna društva, a čvrsto se njeguje tradicija dobrovoljnog vatrogastva te se znanja, vještine i svijest o važnosti pomaganja drugima već desetljećima prenose na mlađe generacije. Posebno nam je drago što i vi, djelatnici u zdravstvu, čuvate ovu tradiciju. Jer danas, u 21. stoljeću poziv vatrogasca je više nego neophodan. A upravo su ljudi oni koji čine prevagu, rekao je Stričak, zaželjevši im što manje intervencija, a što više okupljanja, sportskih susreta, druženja i veselja.

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Zdravstvo” Varaždin i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak otkrio je da to društvo djeluje od 1982. godine. U povijesti hrvatskog vatrogastva ostalo je zapisano po činjenici da su upravo na inicijativu tog društva 18. svibnja 1985. godine održani 1. susreti vatrogasaca zdravstva Hrvatske. – Biti djelatnik u zdravstvu i još k tome vatrogasac, vrlo je plemenit i odgovoran posao koji zahtjeva puno truda, odricanja i vježbe. Stoga svima zahvaljujem na uloženom trudu da bi se svi naši pacijenti i zaposlenici osjećali sigurno, a posebno djelatnicima koji uz redovan posao u bolnicama odvajaju svoje slobodno vrijeme i za vatrogasne obveze. Bolnički kompleksi i prostori specifičnog su karaktera zbog mnogobrojnih zaposlenika i pacijenata, stoga je vrlo važno kontinuirano provoditi mjere sigurnosti i zaštite da bi se svi osjećali sigurno unutar bolničkih ustanova, poručio je Poljak.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska