Skip to content

Varaždinska heljda dobila svoju monografiju

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Monografija o varaždinskoj heljdi, prehrambenom i primarnom poljoprivrednom proizvodu Varaždinske županije, predstavljena je u Županijskoj palači u Varaždinu. Na području Varaždinske županije nekih je od 50 do 100 hektara certificirane proizvodnje heljde, a postoje i neki poljoprivredni proizvođači koji nisu u sustavima, nego proizvode za sebe. Jedan od autora monografije Roman Ozimec naglasio je kako su autori u monografiji pokušali prikazati heljdu sa svih aspekata, od primarnih, botaničkih i evolucijskih pa sve do početka korištenja u poljoprivredi.

– U monografiji su opisane i najnovije spoznaje o njezinoj genetici, jer je vezana uz ljudsku civilizaciju, kao i to kako bi se mogla koristiti u agrotehnologiji, a jedan od motiva za monografiju bio je spasiti heljdu jer je više nismo imali na poljima i skoro je nestala, a na varaždinskom je području ukorijenjena od 16. stoljeća, dodao je Ozimec.

Pohvalivši izradu monografije, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je istaknuo da je u tri godine njegovog mandata izdano desetak knjiga, publikacija koje su vezane uz stare običaje, poljoprivredno-prehrambene proizvode, kuharice određenih područja, dok su dvije publikacije u pripremi. – Pripremamo knjigu vezanu za Uskrs i tradiciju paljenja vuzmenki te publikaciju u kojoj bismo prikazali doprinos Varaždinaca i cijelog ovog sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu jer dosad još nitko nije objedinio sve podatke, najavio je župan Stričak.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska