VARAŽDIN – Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je u srijedu, 16. listopada 2024. godine, tematsku sjednicu u Varaždinskoj županiji, na kojoj se provela rasprava o održivosti u proizvodnji hrane, očuvanju tradicijske proizvodnje hrane, samodostatnosti u proizvodnji hrane i modelima edukacije, promocije i poticanja poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Na sjednici su se, kao primjer dobre prakse, predstavile aktivnosti koje Varaždinska županija provodi putem edukacija, poticaja i promocije proizvoda, te mjera za unapređenje konkurentnosti proizvođača, što je usko vezano i uz postizanje globalnog cilja od 0 posto gladi, očuvanje tradicijske proizvodnje hrane i samodostatnosti u proizvodnji hrane.
Dok drugdje gladuju, željeli smo ukazati i na činjenicu da se danas u svijetu još jako puno hrane bace. U Hrvatskoj je to godišnje 72 kilograma po stanovniku, u Europi 130 kilograma po stanovniku dok je u svijetu oko 160 kilograma pri čemu se u Hrvatskoj još uvijek najviše hrane baca u domaćinstvu. U tom smislu, raduju napravljeni iskoraci u uspostavi Banaka hrane kako se hrana ne bi bacala već došla do krajnjih korisnika, rekla je predsjednica Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir.
Također, u posljednje vrijeme smo apelirali na važnost promicanja kvalitete proizvoda te da se što više lokalne hrane plasira u javne ustanove, rekla je Marijana Petir.
-Ovim putem čestitamo Varaždinskoj županiji na svim projektima koje provodi, ali i na inicijativama koje upućuje prema ustanovama kojima je osnivač kako bi što više hrane kroz kratke lance opskrbne, od polja do stola, stiglo do krajnjih korisnika, rekla je Petir.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek posebno se osvrnuo na važnost kvalitete hrane te u tom smislu istaknuo napore Varaždinske županije u pogledu zaštite poljoprivrednih proizvoda.
-U Hrvatskoj imamo 51 proizvod koji je zaštićen na europskoj razini, s aspekta kvalitete, a dodatno smo prije nekoliko godina uveli oznaku Dokazana kvaliteta, kojom proizvođači mogu istaknuti posebnosti u kojima proizvode hranu i na taj način tražiti svoje mjesto na tržištu. Posebno velika pohvala proizvođačima s ovoga područja u peradarskom mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima te povrću, rekao je državni tajnik Zdravko Tušek.
Temu hrane i važnosti lokalne proizvodnje hrane Varaždinska županija promiče tijekom cijele godine, s naglaskom na najmlađe, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.
-Smatramo da djecu već od malena trebamo učini našu djecu vrijednosti i značaju poljoprivredne proizvodnje, a posebno kada govorimo o kvaliteti hrane. Opet ponavljam da je najkvalitetnije, najbolje i najslađe ono što se proizvede doma, u svom zavičaju, rekao je Stričak i podsjetio kako se u tu svrhu redovito tiskaju bojanke te niz drugih publikacija
Na području Varaždinske županije je registrirano 7.692 OPG-a, a ovdašnju poljoprivredu karakteriziraju male parcele od svega u 0,15 hektara.