Skip to content

DŽO MARAČIĆ MAKI – HITOVI GENERACIJE

Samoborska češnofka – tradicija okusa s europskim pečatom

Posted in Vijesti Radija Kaj

SAMOBOR – Manifestacija posvećena poznatoj gastronomskoj samoborskoj tradiciji – Samoborskoj češnofki, kobasici koja je 2022. godine dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je postala 37. hrvatski proizvod upisan u Europski registar zaštićenih oznaka i treći s područja Samobora, bit će održana u subotu, 15. studenog 2025. godine. Manifestaciju organizira Udruga Samoborska češnofka, a ove se godine održava treći put zaredom. Događanje će se održati, od 14 do 19 sati, na samoborskom Trgu Matice hrvatske.

Kako je istaknuo predsjednik Udruge, Igor Runtas Samoborska češnofka nije samo proizvod, ona je dio identiteta i načina života. -Kuhinje naših baka i pažljivo čuvane recepture oblikovale su okus koji je danas prepoznat i na europskoj razini, te želimo ovu priču prenijeti i na mlađe generacije, kako bi i oni nastavili čuvati i stvarati našu baštinu, rekao je Runtas.

Samoborska češnofka (ili Samoborska češnjovka) duboko je ukorijenjena u kulturu i svakodnevni život samoborskog kraja. Ova dimljena kobasica za kuhanje proizvodi se od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina – sastojaka koji joj daju prepoznatljiv karakter i puninu okusa.Posebnost češnofke je tradicionalno “špajlanje”, vještina ručnog povezivanja kobasica drvenim štapićem u parove, kojom se ponose samoborski majstori mesari. Ta tehnika, koja zahtijeva preciznost i iskustvo, čuva se već generacijama kao dio lokalne gastronomske baštine.

Manifestacije su podržali Grad Samobor, Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Samobora te Komunalac Samobor.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska