VISOKO – „Visočka gastronomska baština“ naziv je knjige nastale s ciljem očuvanja bogate i specifične gastronomske baštine Općine Visoko, smještene na rubnom južnom dijelu Varaždinske županije, u potkalničkom kraju. U knjizi je objavljeno 50-ak recepata za tradicijska jela koja su generacijama na jelovniku u tom kraju, kao i za stara jela u modernoj varijanti. Uz to, publikacija sveobuhvatno obrađuje teme vezane uz gastronomsku baštinu, od crtica iz povijesti proizvodnje hrane preko graditeljske baštine vezane uz hranu, klijeti i mlinice, pa sve do običaja toga kraja uoči Uskrsa i Božića, na Ivanje, proštenje, „snoboke“ i drugo. Urednici knjige su Kristijan Skočibušić i Dragutin Vincek, a autori tekstova Branimir Mateković, Ankica Škarić, Kristijan Skočibušić i Damir Crleni.
Varaždinska županija desetljećima intenzivno potiče istraživanje i predstavljanje gastronomske baštine kao jednog od svojih temeljnih identiteta, istaknuo je na promociji knjige župan Anđelko Stričak. – Knjiga „Visočka gastronomska baština“ prvi put na jednom mjestu donosi priču o gastronomskim vrijednostima i tradiciji visočkoga kraja, a uz to daje puno širi kontekst gdje se to bogatstvo dogodilo, gdje se danas čuva i kakva mu je budućnost. Obrađivanje ove teme počelo je još prije desetak godina, pa sam kao župan, ali i kao dijete potkalničkoga kraja zahvalan svim autorima i urednicima što su uspjeli realizirati projekt. Ova knjiga donosi toplinu i mirise obiteljskoga doma, radosti igre u dvorištu, osjećaje koji se nose i žive cijeli život pa svima preporučam da spreme jela po receptima visočkih domaćica i otkriju tajne njihove kuhinje, rekao je župan Stričak.