BELICA – Međimurje je dobilo jedinstven interpretacijski centar – Muzej krumpira u Belici, mjesto koje svjedoči o marljivosti ljudi i predanosti poljoprivrednika zemlji koja ih hrani. Gradnja Muzeja krumpira započela je u studenome 2024. godine, a službeno je završena krajem kolovoza.
Muzej je zamišljen kao polivalentni interpretacijsko-edukativno-turistički centar koji će za buduće generacije čuvati kulturnu baštinu i tradiciju ovoga kraja, ali i promovirati autohtonu međimursku kuhinju, za što je također predviđen i uređen adekvatan prostor, odnosno kuhinja u Muzeju krumpira.
-Važno je njegovati tradiciju i identitet međimurskog kalampera, te budite ponosni na muzej krumpira koji će čuvati tu priču i ostati trajni podsjetnik na vrijednost našeg rada, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.
Međimurska županija je sufinancirala ovaj projekt, vrijedan više od 400.000 eura, s 100.000 eura te pridonijela brzoj realizaciji. Kako je rekao župan Međimurske županije, Matija Posavec, međimurski kalamper oduvijek je bio više od poljoprivrednog proizvoda, on je simbol Međimurja i način života naših ljudi.
-U Međimurskoj županiji 37 posto poljoprivrednih površina nalazi se pod krumpirom. Na 1800 hektara proizvodi se krumpir, a s njegovom proizvodnjom bavi se oko 800 poljoprivrednih gospodarstava, odnosno više od 1000 obitelji koje od njega žive. Bilo je godina kada je upravo ovdje proizvedeno i do 70 posto ukupnih potreba Hrvatske za krumpirom. Upravo zato i muzej i spomenik krumpiru ostaju trajni pečat, podsjetnik da su beličanci svojim rukama i žuljevima stvorili vrijednost prepoznatu i u Hrvatskoj i u Europi, rekao je župan Posavec.