Skip to content

INTERSLAST 2025. ponovno okupio stručnjake iz regije u Tuheljskim Toplicama

Posted in Vijesti Radija Kaj

TUHELJSKE TOPLICE – INTERSLAST, međunarodni stručni kongres koji okuplja profesionalce iz područja slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva,u svojem 14. izdanju, otvoren je u utorak, 14. listopada 2025. godine u Tuheljskim Toplicama. Program kongresa uključuje stručna predavanja, radionice, degustacije, natjecanja i predstavljanja novih tehnologija, sirovina i proizvoda iz navedenih djelatnosti, uz naglasak na tradicionalnom slasticama. Kongres svake godine okuplja sudionike iz Hrvatske i inozemstva: slastičare, konditore, tehnologe, proizvođače opreme i sirovina, studente te druge stručnjake i zainteresirane sudionike. Da je kongres privukao oko 400 sudionika i više od 110 natjecateljskih ekipa, rekao je organizator Stjepan Odobašić dodavši kako Hrvatska baštini bogatstvo autohtonih slastica koje zaslužuju prepoznatljivost i zaštitu, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. – Kroz ovaj kongres želimo približiti te vrijedne slatke tradicije svim generacijama, ne samo kroz predavanja i prezentacije, već i kroz konkretna iskustva, degustacije i susrete s onima koji ih stvaraju, naglasio je Odobašić.

Pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija. – Veseli me što se u natjecateljskom dijelu predstavila i mladost Krapinsko-zagorske županije, Regionalni centar kompetentnosti iz Zaboka, koji u svom programu ima i slastičarstvo. Ova škola pruža ne samo srednjoškolsko obrazovanje, već i cjeloživotno usavršavanje u tom području, poručila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Zemlja partner ove godine je Slovenija te su se okupljenima  predstavili i slovenski slastičarski i konditorski sektor kroz predavanja, prezentacije i degustacije. Na otvorenju je bio i veleposlanik Slovenije u RH Gašper Dovžan koji je poručio kako Hrvatska i Slovenija imaju mnogo zajedničkih, ali različitih slastica . – Slastice su dio naše zajedničke kulturne baštine, ali i važan segment opskrbnog lanca – one dolaze na njegovom kraju, koji započinje u poljoprivredi, a završava u kulinarskoj ponudi. Upravo slastice zaokružuju taj lanac unutar koncepta održivog turizma, zaključio je veleposlanik Dovžan.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska