Poznata manifestacija Krapinsko-zagorske županije „100% zagorsko u Rijeci“, po 11. put, održava se u petak i subotu, 23. i 24. kolovoza 2024. godine, na riječkom Korzu. Korzo je zahvaljujući brojnim izlagačima pretvoren u Zagorje u malom, jer su Zagorci u Rijeku ponovno stigli sa svojim nadaleko poznatim zaštićenim proizvodima: štruklima, mlincima, bagremovim medom, tradicijskim igračkama i drugim proizvodima specifičnim za ovaj kraj, a da ova manifestacija ostane dugo u sjećanju svih posjetitelja, organiziran je i zabavno-glazbeni program.
Uživo iz srca Grada Rijeke, ovog petka, 23. kolovoza 2024. godine, od 11,00 do 14,00 sati, realizirana je i emisija Radija Kaj „Turizam bez granica“. Gosti urednici Gordani Tepuš, bili su Katica Micak iz Ugostiteljskog obrta Ivaniko, Klet zagorski dvori – certificirani proizvođač zagorskih štruklji, Danijel Škudar iz Centra Škudar d.o.o. – certificirani proizvođač zagorskih mlinaca, Radovan Herceg, vlasnik OPG-a Herceg – certificirani proizvođač zagorskog bagremovog meda, Veljko Osrečak, vlasnik OPG-a Osrečak – nagrađivani proizvođač bučinog ulja te voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.
-Riječani su već prve godine prepoznali vrijednost ove manifestacije i na odlično se povezali s nama te nas i nerijetko zovu i pitaju hoćemo li krajem kolovoza ponovno doći, rekla je voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije sanja Škrinjar. – Ponosni smo što na ovakav način promoviramo proizvode naših vrijednih OPG-ovaca, ali i skrećemo pozornost na turističke i kulturne posebnosti Krapinsko-zagorske županije, jer žitelji Primorsko-goranske županije jedni su od naših najbrojnijih gostiju, naglasila je Škrinjar.
Zagorski mlinci nezaobilazni su u sklopu ponude manifestacije „100% zagorsko u Rijeci“ i već godinama su pod europskom zaštitom, a jedan od certificiranih proizvođača, Danijel Škudar ističe da je riječ o proizvodu koji se radi isključivo ručno, prema tradicionalnoj recepturi, a osim što odlično paše uz puricu ili bilo koje drugo meso, može se konzumirati na brojne druge načine.
Uz brojne delicije koje Zagorci nude Riječanima i gostima Rijeke su i zagorski štrukli, također jedan od zaštićenih proizvoda Krapinsko-zagorske županije. Sretna i ponosna što je kvaliteta ovog proizvoda prepoznata i izvan granica Hrvatskog zagorja je Katica Micak iz Obrta Ivaniko – Klet zagorski dvori. – Štrukli su moja ljubav, pripremam ih od rane mladosti, a raduje me velik interes posjetitelja. Uz one tradicionalne, napravljene prema zaštićenoj recepturi, od isključivo domaći namirnica, nudimo i bučnicu te slatke štrukle od jabuka, a očekujemo da ćemo u jednom danu prodati oko dvije tisuće komada, rekla je Katica Micak.
Zagorski bagremov med, Riječanima i brojnim turistima od samih početaka manifestacije „100% zagorsko u Rijeci“ nudi certificirani proizvođač iz Mača Radovan Herceg. – Bagrem u Hrvatskom zagorju raste u čistoj i netaknutoj prirodi stoga je i kvaliteta meda neprikosnovena. S brojnim Riječanima i žiteljima okolnih mjesta u ovih 11 godina sklopili smo i prijateljstva te nas oni nerijetko i posjete na kućnom pragu, rekao je u emisiji Turizam bez granica Radovan Herceg.
Uz brojne druge proizvode koji na riječkom Korzu mame poglede prolaznika je i visokokvalitetno zagorsko bučino ulje.
Ovjenčan zlatom na nedavnom međunarodnom natjecanju u Bruxellessu, Veljko Osrečak iz Marije Bistrice u rijeku je stigao s najboljim proizvodima sa svog OPG-a, a kako ističe sretan je što je prepoznat i cijenjen trud zagorskih poljoprivrednika te što se sve više napora ulaže u promociju ovakvih proizvoda.
Zadovoljan odjekom manifestacije, ali i odličnim domaćinstvom Riječana je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Ovdje se osjećamo kao kod svoje kuće, osjećamo dobrodošlicu građana na svakom koraku, a Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija dali su nam mogućnost da se predstavimo i stranim gostima koji posjećuju Rijeku, a koji vjerojatno do Krapinsko-zagorske županije ne bi došli. Ovdje je najbolje od onoga što imamo, ovdje su dobitnici zlatnih odličja na domaćoj ali i europskoj i svjetskoj razini, a jednako tako, posebno nam je interesantno, obzirom na velika ulaganja u naš turizam, predstaviti novitete i investicije koje su u tijeku jer Riječani i Riječanke treći su na našoj listi dolazaka, rekao je župan Kolar.
Štandove izlagača i ove su godine sa zanimanjem u društvu župana Željka Kolara obišli i domaćini – gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.
– Sve ono što Zagorje ima za ponuditi, a ima mnogo, vidi se i u turističkim brojkama. Drago mi je da su kroz godine, brojni izlagači pronašli svoje poslovne interese u Rijeci i otvorili svoje dućane, lokale, opskrbljuju neke naše trgovačke lance i suradnja je zaista duboko prožeta. Hvala Zagorcima što svake godine pod budnim okom Županije i Turističke zajednice, prezentiraju sve ono što Zagorje ima za ponuditi, rekao je Filipović.
Uz emisiju Turizam bez granica, ekipa Radija iz Rijeke u petak i subotu, 23. i 24. kolovoza 2024. godine, realizira i brojna javljanja sa sudionicima manifestacije “100% zagorsko u Rijeci”.