ZAGREB – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb 2. svibnja 2025. godine završava projekt „Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane“ zahvaljujući kojemu je znatno unaprijeđena učinkovitost i kapacitet preuzimanja, skladištenja i distribucije hrane.
Projekt je financiran iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijedan je 25 tisuća eura, a omogućio je nabavu dvaju električnih viličara i znatno povećao logistički kapacitet za prihvat i obradu donacija. Tijekom provedbe projekta, od 10. rujna 2024. do 30. travnja 2025. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb zaprimilo 137 tisuća kilograma hrane u vrijednosti od 427 tisuća eura što predstavlja povećanje od 48 posto u količini i 23 posto u vrijednosti donacija u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
-Zahvaljujući ovom projektu znatno smo ojačali logistiku, ali pravi rezultat vidimo tek kada hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija, istaknuo je ravnatelj GDCK Zagreb Ivica Golubić. – Ipak, unatoč pozitivnim pomacima, zalihe hrane potrošene su tijekom uskrsnih blagdana, a svakodnevne potrebe ostaju visoke. Zbog toga pozivamo građane, trgovačke lance i proizvođače da nastave podržavati rad Banke hrane, s posebnim naglaskom na donaciju dugotrajnih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koji su najpotrebniji, ali i najrjeđe donirani, rekao je Golubić
Kroz Banku hrane i Socijalni dućan, Crveni križ Zagreb trenutno skrbi za 527 osoba, među kojima je 126 djece te 180 umirovljenika. Riječ je o sugrađanima koji, zbog životnih okolnosti, ne mogu samostalno osigurati osnovne životne potrebe. S druge strane, u Hrvatskoj se godišnje baci čak 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, od čega više od 50 posto u kućanstvima.
Donacije prehrambenih i higijenskih proizvoda moguće su radnim danima od 7,30 do 15,30 sati u prostoru Banke hrane i Socijalnog dućana Crvenog križa Zagreb, Heinzelova 64–68.

Crveni križ Zagreb poziva na odgovorno upravljanje hranom
Posted in Vijesti Radija Kaj