Skip to content

U novoj školskoj godini, u školske klupe u Krapinskoj županiji sjeda 13.312 učenika

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – U novoj školskoj godini, u školske klupe u Krapinsko-zagorskoj županiji od ponedjeljka, 9. rujna 2024. godine, sjeda 13.312 učenika; 8.845 u osnovnim i 5.467 u srednjim školama. Prvašića je ove godine 1.059, što je 48 više nego lani, rečeno je na konferenciji za medije, u petak, 6. rujna 2024. godine, u Krapini.

U novoj školskoj godini, dvije škole s područja županije, OŠ A. Cesarca u Krapini i OŠ Mače, sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, a produženi boravak organiziran je u 12 škola, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

-Zadovoljni smo interesom upisa u srednje škole, gdje smo kvotu popunili gotovo 90 posto. Imamo 1249 učenika prvih razreda srednjih škola, što je 46 više u odnosu na lani. Veliki je interes učenika za strukovne programe pa je tako 179 učenika upisalo programe deficitarnih zanimanja, dodala je Smičić Slovenec.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da se i ove školske godine nastavlja projekt Baltazar, kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, a kojem će ovo biti već 12. godina provedbe. – Ove godine osiguravamo 150 pomoćnika za 184 učenika, a u projekt je uključeno 27 osnovnih i tri srednje škole, rekla je Petek te se osvrnula na neke od investicijskih projekata, koji su u provedbi, a ukupno su vrijedni više od 650 tisuća eura. – U OŠ Tuhelj sanirat će se krovište sportske dvorane, u OŠ Konjščina centralno grijanje, u OŠ Sveti Križ Začretje školsko igralište, a u tijeku je i APN-ova energetska obnova koja se provodi na deset škola.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija, kao osnivač, tijekom ljetnih školskih praznika realizirala niz investicija, a radilo se i na pripremi dokumentacije za prijavu na NPO, kako bi se realizirali projekti jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama. – Hvala ravnateljicama i ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola, kao i učiteljicama i učiteljima, koji su se pobrinuli da školska godina od ponedjeljka, 9. rujna 2024. godine, počne na najbolji mogući način. Pozivam sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije da posvete posebnu pažnju sigurnosti djece u prometu, rekao je župan.

Za sve učenike i ove je školske godine osiguran besplatan prijevoz, a, zajedno s općinama i gradovima, Županija osigurava i nabavu radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, koji imaju i besplatnu školsku kuhinju.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska