Skip to content

Pušten u rad novi pogon Podravke u Varaždinu

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – U sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu, Podravka je u utorak, 16. srpnja 2024. godine, službeno pustila u rad pogon za preradu rajčice. Svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, ministar gospodarstva, Ante Šušnjar, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, Marijana Petir, župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, poslovni partneri i zaposlenici.

Radi se o investiciji vrijednoj 13 milijuna eura od čega je 6,1 milijuna eura uloženo u tehnologiju, u samu proizvodnu liniju, 5,3 milijuna eura u prostor za skladištenje, a  sastavni dio investicije je ulaganje od 1,8 milijuna eura u poljoprivrednu mehanizaciju.

Nakon otvaranja pogona za proizvodnju tjestenine u Koprivnici, početkom ove godine, ovo je već druga velika Podravkina investicija ove godine, primijetio je PVRH Andrej Plenković i čestitao na novom ulaganju.

-Posebno me veseli što je ova investicija, od 13,7 milijuna eura, investicija u proizvodnju, a proizvodnja znači nova radna mjesta i još Podravkinih proizvoda u kojima je hrvatska rajčica. Sve to je sjajan primjer dobre organizacije i vizije, pa i samodostatnosti Podravke kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnju, povezivanju vaših potencijala i povezivanju svih središta, rekao je Plenković i čestitao na preuzimanju poljoprivrednog dijela Fortenove ocijenivši to kao ogroman iskorak za Podravku.

-Ovaj pogon, po visini ulaganja i opsegu radova, je sasvim sigurno vrijedna investicija sama po sebi. No, želim naglasiti kako ovo ulaganje nije samo još jedna tehnološka investicija i još jedno ulaganje u tehnološku modernizaciju. Ova investicija nije samo puka zamjena stare linije za novu. Pogon, koji ćemo danas pustiti u rad, neraskidivo je povezan i čini srce i središte povećanja poljoprivredne proizvodnje za Podravkine potrebe i širenja mreže kooperanata koji za Podravku rade, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Podravkino ulaganje dio je aktualnog, velikog, investicijskog ciklusa privatnog kapitala na području Varaždinske županije, u vrijednosti oko 200 milijuna eura, a sve to rezultira sjajnim brojkama u gospodarstvu, pa danas imamo oko 70.800 radnih mjesta i svega 2.100 nezaposlenih osoba, rekao je župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak i podsjetio kako privatna ulaganja prate i velika ulaganja u javni sektor, također u vrijednosti 200 milijuna eura.

Uoči svečanog otvorenja novog Podravkinog pogona, u Županijskoj palači u Varaždinu održan je sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sa suradnicima, županom Varaždinske županije, Anđelkom Stričakom i gradonačelnikom Varaždina, Nevenom Bosiljem.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska