Skip to content

20 godina Radija Kaj

Tekst, fotografije i izjave na ovoj stranici, nastali su uz 20. godišnjicu Radija Kaj, 3. svibnja 2010. godine i samo su svjedoci jednog trenutka. Uslijedio je daljnji snažni razvoj Radija Kaj, kadrovske i programske promjene, povećan je broj zaposlenih, proširena je koncesija, višestruko povećan broj slušatelja, uvedene su nove i drukčije emisije…Sve što je napisano samo je odraz i uspomena na naš slavljenički dan. Danas, pet godina kasnije, mnogo je toga već sasvim drukčije, želimo vjerovati bolje…

dragogradecakDirektor Radija Kaj Drago Gradečak

Tog ponedjeljka, 3.5.1990., u sedam sati ujutro, nakon dvodnevnih prvosvibanjskih praznika, u tadašnjem tradicionalnom – društvenom, radijskom prostoru, snažno je odjeknulo: „Slušate Radio Kaj“. Kakav novi radio? Kakav KAJ? Tko su ti? A, zapravo, bio je to trenutak pokretanja prvog privatnog radija i to ne samo u Hrvatskom zagorju, već i čitavoj Hrvatskoj. U godinama poslije pokazalo se da je taj dan za Radio Kaj bio doista sretan.

Radio Kaj je kasnije pribavio koncesiju prvog hrvatskog regionalnog radija, a istraživanja slušanosti potvrdila su da je Radio Kaj dosegnuo izuzetno visoko peto mjesto po slušanosti među svim radijskim postajama u čitavoj Hrvatskoj (u prvom kvartalu 2010 godine ima doseg od 306633 slušatelja, od kojih u gradu Zagrebu 104361 slušatelja). Danas je Radio Kaj medijska institucija, čiji program je mjesto okupljanja, s jedne strane onih koji program pripremaju (25 stalno zaposlenih), a s druge strane onih koji ga slušaju širom sjeverozapadne Hrvatske, ali, zahvaljujući novim tehnologijama, i širom svijeta.

U samozatajnosti stvaranja, i korektnosti u okupljanju slušatelja i poslovnih partnera, Radio Kaj je, jedini radio koji je uspio, doslovce, povezati Zagorce koji žive na svojoj zagorskoj grudi u Hrvatskom zagorju s onima koji žive u našoj metropoli Zagrebu, ali i širom svijeta. Kajkavska riječ i zagorska popevka, ali i informacije kojima obiluje Radio Kaj, čuju se daleko izvan naših prostora. – Radio Kaj su naše zagorske Domače popevke i tanci, i mužikaši, Pjesma i tambura, naše toplice i bregi, vrijedni ljudi, ali i projekti Ljeto u zagorskim toplicama, Zagorje ti moje blago, sav naš Kaj vu duši, nastupi u Lisinskom i Dubrovniku, Naši posli i Mikrofoni u loncu, podsjeća slikovito osnivač i direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

Radio Kaj je približio svoje mikrofone običnom čovjeku, u komunikaciji eterom bio je i ostao jednak, i još malo skromniji od svojih sugovornika slušatelja, koje prije svega poštuje i cijeni, što mu oni uzvraćaju velikom slušanošću programa. Radio Kaj je u protekla dva desetljeća postojanja kroz studije u Klanjcu, Pregradi, Varaždinu, Čakovcu, Samoboru, Zaboku, Zagrebu… približio te sredine međusobno, a zbog velike slušanosti koju Radio Kaj ima u Zagrebu, događaje iz tih sredina informacijama i glazbom učinio je dostupnima slušateljima u našem glavnom gradu Zagrebu.

rk-20-dubrovnikDubrovnik, završna scena koncerta Od Kaja do Fale

U programu se njeguju tradicijske vrijednosti našega kraja, budi zanimanje za turističkim i gospodarskim povezivanjem… Radio Kaj surađuje s Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, gradovima i općinama s područja pet kajkavskih županija… – Jednako nam je značajna i suradnja sa Zagorskim listom, s kojim, u pisanom obliku, zajedno i povezano promičemo sve naše zagorske vrijednosti, ističe Drago Gradečak. Radio Kaj svoj značajni jubilej obilježit će isključivo u svom radijskom programu, bez velikih veselica, pripremajući za svoje slušatelje nove emisije i projekte kako bi i iduća dva desetljeća ostao vodeći elektronički medij Hrvatskog zagorja, promičući i njegujući sve zagorske vrijednosti.

rk-20-biserkajaksicBiserka Jakšić, urednica programa

Radio kao uvijek dostupan i najbrži medij pruža mogućnost prenošenja informacija do slušatelja na svakom mjestu i u svako doba. Zato su, uvažavajući potrebe suvremenog čovjeka koji najčešće nema vremena, emisije informativnog programa Radija Kaj koncipirane kao kratki, jasni, aktualni i „politički neobojeni“ sadržaji. Na pripremi i realizaciji informativnog programa sudjeluju novinari iz studija Radija Kaj u Krapini, Zagrebu, Pregradi, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu, čime se pokrivaju svi najvažniji događaji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koji se zahvaljujući linkovima na najbrži način mogu plasirati do slušatelja.

Zahvaljujući svom dosegu i brojnim frekvencijama, informativni program Radija Kaj preokrenuo je tijek informacija koje umjesto iz Zagreba, sada dolaze iz Hrvatskog zagorja do Zagreba. Kod pripreme vijesti ili priloga najvažniji kriterij je istinitost i uravnoteženost informacija, što je cilj Radija Kaj kao medija koji želi biti javni servis svojim slušateljima. U poplavi „žutila“ i senzacionalizma nastojimo načiniti odmak od takve vrste novinarstva i umjesto negativističkog pristupa, afirmirati istinske vrijednosti.

VIJESTI – Vijesti su najkraća, a samim time i najzahtjevnija forma, pogotovo na radiju koji se sluša ponajprije zbog glazbe. No, to ne umanjuje njihovu vrijednost i upravo zbog toga vijestima posvećujemo veliku pažnju, kako bi slušatelj dobio pravodobnu i potrebnu informaciju, a da ga ona ne opterećuje suvišnim komentarima. Zato emisije Vijesti traju maksimalno dvije minute. Radio Kaj ima vlastitu produkciju emisija informativnog programa: Vijesti, Kaj je aktualno i Tema tjedna, a kako je i među osnivačima Media servisa preuzima dio njihovih emisija Vijesti, ponajprije radi činjenice da slušatelje zanima i što se događa u zemlji i svijetu. Tako su slušatelji svakodnevno od 7 sati ujutro do 17 sati svakog punog sata u emisijama Vijesti informirani o zbivanjima u zemlji i svijetu te Zagrebu i regiji sjeverozapadne Hrvatske.

KAJ JE AKTUALNO – Za razliku od Vijesti, emisija informativnog programa Kaj je aktualno koja se emitira svakog dana u 16 sati donosi pregled dana koji traje 10 minuta. Sadržajno je raznolika i osim političkog i javnog života donosi informacije iz gospodarstva, kulture i sporta. U realizaciji sudjeluju novinari iz svih studija Radija Kaj, tako da se dobiva zaokružena slika dnevnih zbivanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Posebna odlika ove emisije je u kratkim prilozima, trajanja najviše do 1:30 minuta, koje donose sami novinari autori uz obavezne tonske umetke sugovornika, što informaciji daje dodatnu autentičnost i doprinosi dinamici. Emisija počinje kratkim najavama događaja i tema, nakon kojih dolaze prilozi, po kriteriju zanimljivosti za slušatelje, a ne „protokolu“. U nedjeljnoj verziji emisija Kaj je aktualno prema istom kriteriju donosi pregled događaja tjedna.

rk-20-inforamativnaMini kolegij u informativnoj redakciji

TEMA TJEDNA – Tema tjedna je specijalizirana kontakt emisija namijenjena onim slušateljima koji žele doznati više o političkom, gospodarskom i komunalnom životu. Emitira se srijedom od 18 sati u trajanju od 30 minuta izravno s gostom ili gostima koji uz pitanja urednika odgovaraju i na telefonska pitanja slušatelja. Time je omogućen izravni kontakt, za što slušatelji pokazuju veliko zanimanje, posebno kada gostuju njima zanimljive osobe. Emisija se, zavisno o gostima, emitira iz studija u Krapini ili Zagrebu, a gotovo da nema javne osobe iz Hrvatske koja nije bila gost Teme tjedna.

REPORTERI RADIJA KAJ – Posebnu vrijednost informativnom programu Radija Kaj daju izravna javljanja koja se svakodnevno, zahvaljujući reportažnom vozilu i linkovima te novinarima i tehničkoj ekipi, realiziraju na terenu s lica mjesta, gdje se događa za slušatelje nešto zanimljivo. Ova javljanja pokrivaju sve zanimljive i značajne događaje na cijelom koncesijskom području Radija Kaj, što znači da je „žuto-crni kombi“ Radija Kaj prokrstario cijelom sjeverozapadnom Hrvatskom, gdje su novinari Radija Kaj na najbrži mogući način izvještavali s lica mjesta i razgovarali s kompetentnim osobama. Prednost ovakvih trominutnih autentičnih javljanja je u brzini reagiranja na događaj, jer se informacija plasira u eter ne čekajući redovite termine informativnih emisija.

velimircajkoVelimir Čajko, urednik emisije

Već sedmu godinu za redom slušatelji Radija Kaj svakog se radnog jutra, od ponedjeljka do petka, od 6.30 do 10 sati, bude i kreću u novi radni dan s novom „dozom“ Jutarnjeg kajpučina. Ovaj iznimno atraktivan informativno – mozaički program obiluje dnevnim servisnim informacijama, obavijestima i zanimljivostima s kajkavskog govornog područja. Osobito je zanimljiv svima onima koji svakog jutra putuju na posao jer slušajući Jutarnji kajpučino doznaju kakvo je stanje u prometu, ima li zastoja na pojedinim dionicama cesta, gdje se nalaze policijski radari, kako bi što sigurnije i bezbolnije stigli na svoja odredišta.

Uz informacije o prometu Hrvatskog auto kluba, Policijskih uprava s područja sjeverozapadne Hrvatske s kojima Radio Kaj već godinama ostvaruje iznimnu suradnju, objavljuju se i informacije o vremenu, ali i sve dnevne aktualnosti vezane uz autobusni, željeznički, prigradski i gradski promet, s osobitim naglaskom na grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Bilo da se probudite mrzovoljni od same pomisli na novi radni dan i na sve ono što vas očekuje, bilo da ste pospani i ne možete nikako krenuti u novo radno jutro, pomno odabrana glazba sigurno će vas potaknuti, pokrenuti, razbuditi i udahnuti vam energije za novi početak.

Slušajući Jutarnji kajpučino, doznajete sve važne dnevne aktualnosti, a tome umnogome doprinose i javljanja novinara iz studija Radija Kaj u Krapini, Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu i Pregradi, pa se tako iz jutra u jutro u radijskom eteru s novim i uvijek zanimljivim vijestima i informacijama javljaju Vlasta Stamičar i Diana Koller Lapaine iz Zagreba, Stjepan Mesarić iz Čakovca, Karmen Špiranec iz Varaždina, te Gordana Tepuš i Karlo Frljužec iz Krapine. Ne nedostaje najava o sportskim i kulturnim događajima, kazališnim i kino predstavama, koncertima na području sjeverozapadne Hrvatske, a posebno u Zagrebu u kojem brojni Zagrepčani, a posebno oni vezani uz Zagorje s ovom emisijom započinju dan.

rk-20-ivanbencIvan Benc, urednik emisije

Kao što i sam naziv emisije govori Zlatna sredina emitira se između jutarnjeg i poslijepodnevnog programa Radija Kaj, između emisije Jutarnji kajpučino i poslijepodnevne emisije Hit do hita, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati. I dok Jutarnji Kajpućino donosi prve servisne informacije te javljanje kolega i kolegica iz brojnih studija Radija Kaj, Hit do hita predstavlja aktualne glazbene hitove. Zlatna sredina spaja jutarnji i dnevni program te obuhvaća po dio koncepcije jednog i drugog. U emisiji slušatelji čuju razne servisne informacije, o vremenu i biometeorološkoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda , te stanju u prometu Hrvatskog auto kluba.

Uz navedeno donose se razne dnevne aktualnosti i ostale zanimljivosti iz zemlje i svijeta koje mogu dodatno oraspoložiti slušatelje i program Zlatne sredine čine zanimljivijim. Svakog dana, naizmjenično u 10.40 sati uživo u Zlatnu sredinu javljaju se kolegice iz studija Radija Kaj u Klanjcu i Pregradi. U svojim javljanjima donose nam aktualnosti od šireg društvenog značaja iz pojedinih gradova i okolice. Redovita rubrika u Zlatnoj sredini je i Reporteri Radija Kaj javljaju. Ova rubrika emitira se u aktualnom trenutku nekog događaja na terenu, a u eter se javljaju novinari Radija Kaj sa svojim sugovornicima.

Budući da je program Zlatne sredine smješten u dio dana kada su svi već u dnevnom radnom ritmu tako i brojne najave događaja iz kulture, glazbe, sporta i ostala događanja Sjeverozapadne Hrvatske i Grada Zagreba čine ovu emisiju atraktivnijom. U Zlatnoj sredini slušatelji mogu uživati u trenutnim glazbenim hitovima iz gotovo svih žanrova od domaće do strane glazbe, a uz rubriku Retro zvuk sviraju se stariji glazbeni brojevi koji se uvijek rado slušaju. U glazbenom programu tu su zastupljeni i brojni hitovi s festivala Pjesmom do srca te Pjesma i tambura. Emisiju uređuje i vodi Ivan Benc.

rk-20-darkokozinaDarko Kožina, urednik emisije

HIT DO HITA – Hitove na radiju kaj možete slušati 24 sata dnevno, to sigurno znate, ali „hit do hita“ samo od 13 do 16 i to od ponedjeljka do petka! Naziv je to emisije koja svakoga dana donosi vedrinu i veselje u eter Radija Kaj, prije svega veselom glazbom.,ali i pokojom dosjetkom , vijestima iz svijeta glazbe, show businesa i ostalim temama koje diktira dnevni tempo emitiranja. Kako bi se postigla što bolja dinamika emisije, program se emitira iz glavne režije, dakle iz prostora koji inače služi za tehničku realizaciju no to voditelju pruža mogućnost da istovremeno pušta glazbu, realizira i vodi program. Ovaj način realizacije naziva se „One man“ i kao što mu sam naziv kaže radi ga jedan čovjek!

Uz glazbu, kako mi to volimo reći, za sve generacije“ emisija „Hit do hita“ poznata je i po posebnim glazbenim prilozima koji uz zabavu, slušatelje i educiraju jer uvije donose i poneku zanimljivu informaciju o pjesmi ili glazbeniku. „Kako više volite“ – upoznaje nas s različitim verzijama iste pjesme i slušatelje često iznenadi kada čuju da njihova omiljena pjesma ima i svoju stariju ili originalnu verziju staru desetke godina! ,“Sviđa mi se ova stvar“ – glazbeni je prilog u kojem glazbenici,a li i poznati iz drugih branši otkrivaju koje su njihove omiljene pjesme, koje su to skladbe i izvođači koji su utjecali na njih ili ih jednostavno vole slušati u slobodno vrijeme. „Udvoje je ljepše“ – podsjeća nas na najljepše glazbene duete, domaće i strane, stare i nove!

Tu je i „Radio nostalgija“ i „Vremeplov“ koji nas vraćaju pjesmom u neka dobra stara vremena! Srijedom u sklopu emisije emitira se top lista domaće zabavne glazbe „Hitomjer“. Sastavljena je na temelju glasova slušatelja i glazbene redakcije, a kako ima samo 10 mjesta, vrlo je dinamična te se pjesme na njoj prilično brzo izmjenjuju što doprinosi boljoj dinamici. „Hit do hita“ je emisija u kojoj vas čekaju „sve glazbene zvijezde“ i ako vas netko slučajno pita što slušate samo recite „hit do hita“!

dubrovnik2007-11Slika iz dubrovačkog Revelina i nastupa zbora i orkestra Ilirci

Jedan od iznimno važnih segmenata u programskom djelovanju Radija Kaj je njegovanje i promicanje kajkavske kulturne baštine, kao i kulture općenito. Činimo to kroz brojne radijske projekte, koncerte širom Lijepe naše te u radijskom programu kroz brojne emisije od kojih je jedna i kulturna panorama Radija Kaj, „Kulturama“ koju naši slušatelji mogu slušati svakog četvrtka od 17,40 sati, a od početka emitiranja odrađeno je tristotinjak emisija. Povijesno stvaralaštvo naroda koje obuhvaća način života i rada, običaje, religiju, materijalna dobra te jezik i znanstveno, filozofsko te umjetničko blago teme su koje obrađuju novinari Radija Kaj obilazeći sva važna kulturna događanja na području sjeverozapadne Hrvatske.

Pratimo i obrađujemo aktivnosti brojnih zagrebačkih muzeja (Etnografski muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti…) kao i ostalih brojnih muzeja i muzejskih postava ove regije. Tu je i bogat kazališni i koncertni život te izdavaštvo i brojne kulturne svečanosti s kojima upoznajemo slušatelje i preporučamo im posjet kulturnim ustanovama i događajima. O tradicijskim, ali i suvremenim kulturnim vrijednostima u ovoj specijaliziranoj emisiji govore ugledni kulturni djelatnici. Kroz emisiju predstavljamo i brojne kulturne, likovne i glazbene udruge i kulturno umjetnička društva te slušatelje upoznajemo s njihovim radom, aktivnostima i dosezima. Nezaobilazan segment svakako je i sakralna umjetnost, uz najave izložbi i koncerata sakralne i ozbiljne glazbe koje se priređuju u brojnim crkvama širom sjeverozapadne Hrvatske.

Kulturama svakoga tjedna slušateljima Radija Kaj donosi pregled kulturnih zbivanja s područja Hrvatskog zagorja, Zagreba, Međimurja, Varaždina, Samobora…povijesna arhitektura, baština, dizajn, fotografija, film, festivali, glazba, gostovanja, izložbe, kazališta, koncerti, likovna umjetnost, radionice, natječaji, performansi, ples, poezija, predavanja, predstave, premijere, projekcije, suvremena umjetnost, tribine, samo su neke od tema s predznakom kulture o kojima govorimo u Kulturami, jer bogatstvo kajkavskog kulturnog nasljeđa uistinu je neiscrpan izvor radijskih tema, a slušatelji kulturne panorame Radija Kaj, iz tjedna u tjedan, u toku su sa svim važnim kulturnim zbivanjima.

rk-20-gordanatepusGordana Tepuš, urednica emisije

Izniman projekt Radija Kaj „Kaj vu duši“, kojeg su mnogi ocijenili kao nemjerljiv doprinos očuvanju kajkavske kulturne baštine, traje već gotovo sedam godina i okuplja glazbene talente ovoga podneblja, autore prekrasnih stihova koji veličaju našu zagorsku grudu te nezaobilazno, brojne entuzijaste, koji se trude i nastoje očuvati našu baštinu. Ideja emisije i cijelog projekta, potekla je od direktora Radija Kaj Drage Gradečaka. Projekt temeljen na emisiji „Kaj vu duši“, koja je nedjeljom na programu Radija Kaj od 18,00 sati, od 2003. godine, počeo se razvijati i u glazbenom pravcu. Naime, prepoznavši potrebu za promicanjem kulturne baštine ovoga kraja i kroz glazbu, odnosno kajkavske popevke, Radio Kaj pokreće seriju koncerata, koji od samih početaka stječu veliku naklonost.

Zajedno s brojnim glazbenicima, u prvom redu s KUD-om Ilirci i njihovim dirigentom Viktorom Crnekom, s „kajem vu duši“ ekipa Radija Kaj, prošla je gotovo čitavu Hrvatsku od Zagorja preko ravne Slavonije, do krajnjeg hrvatskog juga – Dubrovnika, pa čak i susjedne Slovenije. Ljepote zagorskih brega, dišeče zlevanke i štrukle iz krušnih peći naših babica, trsja i težačke njive, sve to mnogi su entuzijasti uspjeli dočarati vjernoj publici s brojnih pozornica. Iskrena ljubav prema rodnoj grudi, izražena kroz popevku i danas nailazi na odličan prijem u bilo kojem kraju, a mnoge sredine upravo uz „Kaj vu duši“ slave svoj Dan grada ili općine, ili neku drugu značajnu obljetnicu.

Za potrebe ovog sveobuhvatnog projekta popularni zagorski glazbenik Ivica Pepelko skladao je i pjesmu „Kaj vu duši“, s kojom počinje i završava svaka emisija ili koncert, a također, pod istim je naslovom ovaj svestrani umjetnik, objavio i zbirku prekrasnih pjesama, od kojih su mnoge i uglazbljene. Zahvaljujući emisiji „Kaj vu duši“, od zaborava su otrgnuti brojni dijelovi naše uistinu bogate tradicije i baštine. Oživljeni su mnogi običaji, posebice oni koji se njeguju uz brojne „svetke“ i druge kajkavcima važne prigode. Ispričane su nebrojene priče, a na tragu emisije „Kaj vu duši“ pokrenuti su i brojni drugi projekti.

Emisija daje prostor svima koji s bilo kojeg područja daju nesebičan doprinos očuvanju iznimno bogate riznice kajkavske kulturne baštine, te njegovanju tog neprocjenjivog blaga. Prilozima u emisiji obuhvaćeno je čitavo kajkavsko govorno područje, a u realizaciji emisije koju uređuje i vodi Gordana Tepuš, sudjeluju novinari Diana Koller Lapaine, Vlasta Stamičar, Karlo Frljužec, Karmen Špiranec i Velimir Čajko. Svoje mjesto u emisiji nerijetko nalaze i brojni Zagorci iz Zagreba, koji su iz raznih razloga napustili rodnu grudu, no svoj kaj zdušno njeguju u hrvatskoj metropoli. Predstavljaju se kulturno-umjetnička društva, pisci, slikari, glazbenici, majstori starih zanata , odnosno svi čije je srce na zagorskoj grudi.

Teško bi bilo izbrojati koliko je ljudi u ovih sedam godina našlo svoje mjesto u eteru Radija Kaj, u emisiji ili na koncertima „Kaj vu duši“. No jedno je sigurno, svi su oni, s kajem vu duši, bili dio ovog projekta s jednim zajedničkim ciljem – očuvati od zaborava ono najdragocjenije što imamo – našu kajkavsku baštinu.

rk-20-karlofrluzecKarlo Frljužec, urednik emisije

Svake srijede od 17,40 sati u programu Radija Kaj na rasporedu je specijalizirana 10-minutna tjedna emisija „Naši posli“, koja slušateljima donosi niz vijesti i zanimljivosti iz svijeta gospodarstva i poduzetništva. Emisija je usredotočena je na gospodarske aktualnosti i događanja s područja Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Varaždinske županije te grada Zagreba. „Naši posli“ nastali su zbog interesa gospodarstvenika da se ovom neopravdano zapostavljenom, ali u današnje vrijeme presudnom segmentu života, da zasluženi veći medijski prostor. Emisija se sastoji od tonskih priloga u duljini do tri minute te kraćeg pregleda vijesti.

Osim toga, u emisiji nerijetko gostuju istaknuti stručnjaci i gospodarstvenici, koji daju svoje mišljenje o temama od šireg gospodarskog i ekonomskog značaja. Uređivačka politika emisije svodi se na to da svaka tema bude obrađena na način da prije svega bude informativna, razumljiva prosječnom slušatelju i zanimljiva, a da se pritom ne izgubi njen smisao. Svakako treba istaknuti da je emisiju „Naši posli“ posebno prepoznala Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, koja je od samog početka emitiranja još u ožujku 2009. godine partner emisije.

Partnerski odnos Komora koristi za to da kroz „Naše posle„ obavještava sve svoje članove o njenim aktivnostima, ali i s informacijama koje se direktno tiču samih obrtnika i njihovog rada, poput raznih izmjena zakona, natječaja i slično. Uz Obrtničku komoru, partneri „Naših posla“ također su Zagorska razvojna agencija te Gospodarska komora Krapinsko-zagorske županije. Gospodarstvenici i obrtnici rado slušaju našu emisiju zbog činjenice da im omogućavamo da iz tjedna u tjedan budu informirani o svemu što se zbiva u svijetu gospodarstva. Osim praćenja domaćih gospodarskih tema, zastupljene su i one europske, posebice kad se radi o pretpristupnim fondovima Europske unije, te mogućnostima za dobivanje bespovratnih sredstava. Emisiju vodi i uređuje Karlo Frljužec.

rk-20-vlastaidanijelVlasta Stamičar i Danijel Voska

U programskoj shemi Radija Kaj osmislili smo zanimljive sadržaje i za mlađe slušatelje. Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom te subotom emisije takvog sadržaja su «Studio 5+», «SMS connect» i «Subotnji mozaik»

SMS CONNECT- Već gotovo punih 10 godina «SMS connect» je dinamična, razigrana i maštovita emisija, kojom se putem mobitela i čitanja sms poruka uspostavlja kontakt sa slušateljima. U programu Radija Kaj je svakog utorka i četvrtka od 18.00 do 18,40 sati. Uz brz tempo i dobre jinglove nastoji se od mladih slušatelja i svih onih koji se tako osjećaju dobiti što veći broj sms originalnih poruka, raznovrsnih sadržaja, zabave, šala i komentara kojima slušatelji mogu reći sve što žele, pozdraviti, povezati se i dopisivati. Omogućeno je i ispunjavanje glazbene želje i to tako da se sviraju prvima koji se stignu javiti. Ostale poruke, uz vesele komentare, voditeljica samo pročita.

STUDIO 5+ – Kako bi zadovoljili i privukli što veći broj mlađih slušatelja, ali i one koji vole domaću i stranu pop, rock, hip hop, soul., blues i sličnu glazbu, ponedjeljkom od 19.00 do 24.00 sata na rasporedu je emisija «Studio 5+». Poput školske satnice, emisija je podijeljena na pet dijelova. Svaka emisija započinje edukativno -informativnim Info blicom o događanjima na glazbenoj sceni s nagradnom igrom. Zatim slijede strana i domaća top lista aktualnih glazbenih brojeva točnije hitova, gdje za svoje favorite slušatelji glasuju putem sms poruka. Inače, domaća i strana top lista u programu su od samih početaka emitiranja Radija Kaj, a sada su uvrštene u emisiju ponedjeljkom. Sada, zahvaljujući kontinuitetu emitiranja i suradnji sa slušateljima, bilježimo više od 700 izdanja domaće i gotovo 700 strane top liste. U «Studiiju 5+» slijedi SMS 20-ka ( 20 glazbenih želja slušatelja koji ih traže putem poruka) te izbor naj laganice večeri od tri ponuđena prijedloga uz glasanje smsom. Tijekom cijele emisije slušatelji sms porukama sudjeluju, kreiraju i predlažu glazbu, a redovito su nagrađeni i pokojim nosačem zvuka.

SUBOTNJI MOZAIK – Subotnje poslijepodne mozaičnog je karaktera u programu Radija Kaj, a cilj ove emisije je zabava za sve generacije slušatelja. Emisija je u trajanju 3 sata, svake subote od 13.00 do 16.00 sati, a sadržajno je koncipirana za sve dobne skupine i različite glazbene ukuse. Primarno je zabavno-glazbenog karaktera u sklopu kojeg je svake subote organizirano uživo iz zagrebačkog studija Radija Kaj gostovanje poznatih glazbenika, umjetnika i estradnjaka. Kako bi informirali slušatelje govorimo i preporučamo vikend izlaske i sadržaje različitih karaktera kao i preporuke uz kino i kazališni repertoar.

PO KAJKAVSKOM KRAJU
S obzirom da se u dnevnom informativnom programu Radija Kaj daju kratke vijesti, a postoji nesumnjiva potreba za komunikacijom izabranih predstavnika vlasti lokalne i regionalne samouprave s građanima koje se želi informirati o poduzetim i planiranim aktivnostima, od nedavno je pokrenuta mozaička emisija „Po kajkavskom kraju“. Emisija u trominutnim prilozima omogućava razradu aktualnih tema i događaja koje zaokupljaju pažnju javnosti. S motom „Uz vaš Radio Kaj kroz naš kajkavski kraj“, svake nedjelje od 10,00 do 11,00 sati u programu Radija Kaj na rasporedu je mozaička emisija „Po kajkavskom kraju“, tijekom koje slušatelji mogu saznati što je novo u Hrvatskom zagorju, ali i šire.

U emisiji su zastupljene raznolike teme; od aktualnosti i zanimljivosti u zagorskim gradovima i općinama, aktivnosti i projekata Krapinsko-zagorske županije pa do raznih drugih laganijih, mozaičkih tema s kojima se čelni ljudi županija, gradova i općina obraćaju slušateljima dajući im korisne i potrebne informacije. Pri tome se najčešće radi o komunalnim temama,projektima i akcijama za koje vlada najveći interes slušateljstva. S obzirom da je zadaća emisije informirati slušateljstvo, ali istovremeno i opustiti i zabaviti, emisija je začinjena i s puno dobre glazbe, a sve jednim ciljem – da nedjeljna „šetnja kajkavskim krajem“ slušateljima Radija Kaj bude što ugodnija.

Posebno mjesto u emisiji „Po kajkavskom kraju“ imaju njeni partneri. Uz Grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju, tu su gradovi, Klanjec, Pregrada, Zlatar i Samobor, kao i općine Radoboj, Đurmanec, Bednja, Lobor, Petrovsko, Krapinske Toplice, Kraljevec na Sutli, Sv. Križ Začretje i Veliko Trgovišće. Emisiju vodi i uređuje Karlo Frljužec, uz kojeg doprinos daju i Gordana Tepuš, Vlasta Stamičar, Diana Koller Lapaine i Karmen Špiranec, koje svakog tjedna marljivo pripremaju brojne zanimljive priloge.OLYMPUS DIGITAL CAMERAJedna od najslušanijih emisija Radija Kaj svakako je emisija domače zagorske glazbe Domače popevke i tanci. Već punih 15 godina u programu Radija Kaj ova popularna glazbena emisija uveseljava poklonike zagorske narodne glazbe. Emitira se u večernjem terminu utorkom, petkom i nedjeljom od 19 do 24 sata, a posvećena je autohtonoj zagorskoj glazbi koju izvode narodno-zabavni, tamburaški i mješoviti sastavi. Kroz emisiju slušateljstvo upoznajemo s glazbenim stvaralaštvom zagorskih izvođača i autora.

Brojni slušatelji Radija Kaj; Zagorci, Zagrepčani, slušatelji iz cijelog kajkavskog kraja i iz drugih krajeva Hrvatske ali i iz susjedne Slovenije, te iz cijelog svijeta, pozivima uživo u eter biraju svoje omiljene popevke koje izvode njima dragi izvođači. Velik broj popevki koje se slušaju u emisiji dolaze s najpoznatijeg zagorskog festivala Igrajte nam mužikaši ali i s brojnih albuma koje su zagorski sastavi snimili za svoje poklonike.

Zagorje je specifično po raznolikosti narodne glazbe koja se tu njeguje, pa se tako i u ovoj emisiji osim domače zagorske glazbe narodno zabavnih sastava rado slušaju i skladbe s festivala tamburaško violinske glazbe „Pjesma i tambura“. Zaslugom Radija Kaj, festival Igrajte nam mužikaši nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju promocije zagorskih popevki i izvođača i uz festival Pjesma i tambura temelj je emisije Domače popevke i tanci. Organizator oba festivala uz Udrugu Kajscena je Radio Kaj.

Glazbenici koji stvaraju ove popevke uglavnom su glazbeni amateri koji pjevaju o ljepotama Zagorja, bregima, ljubavi, pajdašima i vinu… i to već desetljećima. Uz nove zagorske skladbe, emitiraju se i stare snimke brojnih izvođača. Neke od njih starije su i više od 40 godina. Često se radi o pjesmama koje su nekada izvodili sastavi od kojih mnogi više ne djeluju. Popularni zagorski sastavi česti su gosti emisije petkom a povremeno se emisija s domaćim mužikašima realizira uživo iz različitih mjesta i gradova kajkavskog kraja. Osim glazbenih želja u kojima biraju skladbe, slušatelji upućuju pozdrave jedni drugima, javljaju se od kuće, s posla, s odmora, putovanja, te brojnih prigoda i zajedničkih druženja.

Emisija je i zabavnog karaktera zbog dobrog raspoloženja koje osim veselih popevki stvara i ugodan kontakt sa slušateljima koji imaju priliku reći koju riječ i o svojem kraju i narodnim običajima u njemu. U okviru emisije Domače popevke i tanci termin od 20 sati utorkom rezerviran je za Zvirek popevki, top listu zagorske glazbe Radija Kaj. Slušatelji telefonskim glasovima odabiru svoje favorite u izvođenju zagorskih narodno-zabavnih sastava. Skladba koja je posljednja izlazi s top liste i zamjenjuje se novim glazbenim prijedlogom, dok se najbolja skladba po odabiru slušatelja emitira još jednom.

Svakog tjedna top lista Zvirek popevki može se pronaći i u Zagorskom listu. Nakon Top liste, utorkom od 21 sat slijedi emisija Kajkavci. Što rade, čime se bave i kakve pjesme pjevaju ljudi kajkavskog govornog područja osnovna su pitanja na koja se traži odgovor u ovoj iznimno popularnoj emisiji voditelja Mirka Švende, popularnog i duhovitog Žige. Uz glazbene želje tu su razgovori sa slušateljima o običajima, kulturi i glazbi kajkavskog kraja. Popularna kontakt emisija Domače popevke i tanci sama po sebi iznjedrila je mnoge glazbene hitove ali i izvođače. Uz nas su slušatelji svih generacija, od najmlađih do najstarijih. Tako Radio Kaj na jedinstven način spaja svoje slušatelje u jednu veliku obitelj, razvija nova prijateljstva među njima te ih potiče na privrženost domaćoj glazbi, običajima i dragoj riječi „kaj“.

rk-20-karmenspiranecKarmen Špiranec, urednica emisije

Prije sedam godina u program Radija Kaj uvrštena je emisija Pjesma i tambura. Radi se o emisiji tamburaške glazbe kroz koju se njeguje i popularizira glazba na žičanim instrumentima tamburaških i mješovitih sastava te vokalnih solista. Izuzetno mjesto tu svakako zauzimaju izvođači i glazbenici s kajkavskog govornog područja. Naime, od sredine prošloga stoljeća, kada je ovakva vrsta glazbe doživjela veliku popularnost i svoje „zlatne godine“ te iznjedrila na desetke proslavljenih glazbenih sastava kao što su Braća Benc, Benkovčani, Boroši, Škaričani, Orehovčani, Brleki, Semenski, Smrekari, Rovnovščani, Stubičani, Stare tamburice, Čehulići, Dedi, Erpenjčani, Složni brati i mnogi drugi, došlo je do svojevrsne stagnacije i rijetki su joj glazbenici ostali vjerni. Smatrajući kako se radi o stvarlaštvu nemjerljive vrijednosti, Radio Kaj je u svoj program uvrstio emisiju „Pjesma i tambura“, kao jedan od vidova ponovnog poticanja glazbenog stvaralaštva na području tamburaško- violinske glazbe. Emitiranje emisije isprva je započelo u nedjeljom terminu u trajanju od 90 minuta.

No, zbog izuzetnog interesa slušatelja, ali i glazbenika, emisija je u vrlo kratkom vremenu dobila i respektabilniju minutažu te se danas emitira u stalnom nedjeljnom terminu od 11 do 14 sati, te četvrtkom od 19 do 24 sata. Kroz emisiju „Pjesma i tambura“ nastoji se dodatno popularizirati stvaralaštvo u tamburaškoj glazbi od njenih početaka do aktualnog trenutka kada se ponovno događa pravi procvat glazbenog stvaralaštva na ovome području. Naime, uz emisiju, Radio Kaj je prije 6 godina pokrenuo i festival tamburaško – violinske glazbe „Pjesma i tambura“ što je rezultiralo ne samo brojčanim već i kvalitativnim obogaćivanjem riznice tamburaško-violinske glazbe.Osim toga, kroz emisiju se posebno njeguje komunikacija sa slušateljstvom, a valja svakako izdvojiti izuzetnu prihvaćenost emisije i od strane hrvatskog iseljeništva s javljanjima od Kanade, preko Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Finske, Velike Britanije, Francuske, Rusije do Australije i Novog Zelanda, koji nas slušaju putem interneta. Treba svakako naglasiti kako je prvi voditelj „Pjesme i tambure“ bio proslavljeni umjetnik i glazbenik Ivica Pepelko kojemu se zatim pridružila Karmen Špiranec koja i danas ovu emisiju uređuje i vodi.

Svatko od nas traži „formulu uspjeha“! U životu, u poslu… Koja je formula uspjeha jedne radio stanice? Svirati hitove?! Da! Urediti program po principu za svakog ponešto! Naravno! No ako je to doista tako jednostavno, zašto svi nisu jednako uspješni? Odgovor na ovo pitanje možda ćete dobiti ako poslušate Radio Kaj, odnosno glazbeni dio njegovog programa. Posložen je baš po spomenutom principu „za svakog ponešto“ i ispunjen hitovima… Starim , novim, pjesmama koji će hitovi tek postati! Od zagorske glazbe preko tamburaša, popa i rocka, od „veselica“ koje će vas razbuditi do „laganica“ koje će u vama potaknuti najdublje emocije! Treba li uopće spomenuti kajkavsku glazbu i tradiciju kajkavske popevke koju Radio Kaj promiče kroz svoj projekt „Kaj vu duši“…

A potpora mladim zagorskim glazbenicima kroz festivale i ostale glazbene projekte? I Zanimljive priče ljudi s estrade koji se uvijek rado odazivaju našem pozivu! Radio Kaj zagorsku je glazbu i zabavnu i narodnu, konačno u pravom smislu riječi i na pravi način prenio i preko Sljemena do dragog nam Zagreba grada a i mnogo dalje!Moderna tehnologija pruža vam sjajne mogućnosti;Od programiranja, priprema play listi…

No postoji još jedan detalj, a to je takozvani ljudski faktor! To su glazbeni urednici koji svakog dana s ljubavlju biraju glazbu koju i sami vole. Biraju je za drage slušatelje, koji im tu ljubav uzvraćaju vjernošću i odanošću Radiju Kaj! Jer kada dan započnete uz vedru i uvijek optimističnu zagorsku glazbu, nastavite uz probrane domaće hitove, kad čujete pjesmu uz koju ste se zaljubili, a završite uzzz … … Ne sjećate se? Zaspali ste uz radio?! Ako ste odlučili nakon ovog teksta i vi poslušati Radio Kaj, nemojte se opterećivati tim „teškim „ pitanjem…a kako im to uspijeva?! Samo se opustite i uživajte baš kao što pjesma kaže!

rk-20-borispavlekovicBoris Pavleković, urednik glazbenih projekata

Hrvatsko zagorje kao nikada do sada bogato je stvaraocima zagorske glazbe, izvođačima i novim pjesmama. Uz tradicionalnu narodnu koja je nastajala na festivalu Igrajte nam mužikaši, posljednjih godina u Zagorju sve je popularnija i zagorska violinska, tamburaška kao i zabavna glazba. Zagorska glazba dakle doživljava pravi procvat. Tome su zasigurno najviše pomogli zagorski festivali koje organiziraju Radio Kaj i Udruga Kajscena.

Ta se udruga bavi njegovanjem i promocijom zagorske glazbe. Održavaju se tri festivala, najstariji Igrajte nam mužikaši te Pjesmom do srca i Pjesma i tambura. Do sada su ukupno održana 22 festivala na kojima je nastupilo preko 1650 izvođača, skladano je 556 novih pjesama, uz sudjelovanje 140 autora i aranžera.

Bogata glazbena tradicija festivala Igrajte nam mužikaši seže u 1968. godinu. Nekada su na tom festivalu nastupali i tamburaški sastavi, a od 2000. godine, od kada je festival u organizaciji Radija Kaj i udruge Kajscena, sudjeluju isključivo narodno-zabavni sastavi. Za tamburaške sastave utemeljen je novi festival „Pjesma i tambura“.

pds1004Godine 2005. po prvi puta u Krapini održan je festival tamburaških i violinskih izvođača pod nazivom “Pjesma i tambura“. Želja organizatora, bila je da zajedno s našim popularnim zagorskim stvaraocima podare brojne lijepe, vesele i drage popevke uz koje će se ljudi rado družiti, a radio postaje obogatiti svoje fonoteke. Pojavile su se prekrasne nove domoljubne, ljubavne i vesele pjesme, u njima se osjeća ponos i ljepota… vratio se stari sjaj zagorskoj tamburaškoj glazbi.

Festival Pjesmom do srca godine 2003, bio je pravo osvježenje i pomak na zagorskoj glazbenoj sceni, a posebno veseli činjenica da je osmišljen s ciljem promicanja zagorske zabavne glazbe. Festival “Pjesmom do srca” slobodno se može uspoređivati s poznatijim hrvatskim festivalima zabavne glazbe, a to je ujedno i bila prava prilika za afirmaciju izvođača s kajkavskog govornog područja.

Zahvaljujući Kajsceni, kao izdavaču, uz potporu Radija Kaj, sve su se pjesme našle na zajedničkim nosačima zvuka i tako će ostati vječno zabilježene. Radio Kaj u svojem programu ima i istoimene rado slušane emisije koje autore i izvođače inspiriraju za daljnji rad.

rk-20-tomislavpticarTomislav Ptičar, produkcija radijskih spotova

Važan segment radijske „proizvodnje“ svakako je i produkcija odnosno izrada reklama i jingleova! Kako bi radijski program bio zanimljiv i u ovom dijelu i slušateljima , ali i oglašivačima, reklame moraju biti originalne i privlačne, a istovremeno moraju odaslati pravu poruku! Godišnje se kroz eter Radija Kaj „odvrti“ preko 1500 različitih reklamnih spotova, a većina je izrađena u vlastitoj produkciji! U posljednjih nekoliko godina produkcija Radija Kaj sve češće izrađuje reklamne spotove i za vanjske naručitelje što je potvrda i priznanje o kvaliteti i originalnosti.

Tehnologija se razvija iz dana u dan sve brže pa smo tako u ovih dvadeset godina prošli put od prvih reklama snimljenih na magnetofonskim vrpcama do onih snimljenih digitalnom tehnikom kakve se snimaju danas! Dobre reklame nema bez originalnih i dobrih glasova. Glasovi voditelja koje redovito slušate u programu, tako se u reklamama u tren pretvaraju u glasove bakica, djece, opasnih tipova i ostalih likova koje im zadaju sinopsisi reklama! Neke će vas reklame tako dobro nasmijati, neke educirati , a nad nekima ćete se zamisliti no svaka od njih šalje poruku oglašivača,a to joj je i osnovna namjena!

Produkcija proizvodi i radijske jingleove.najave vijesti , emisija i identifikacijske jingleove po kojima ćete u svakom trenutku prepoznati koji radio slušate!Jinglovi osim funkcije koju smo upravo spomenuli,dakle identifikacije radija, dodatno doprinose dinamici programa te odvajaju programske dijelove po segmentima. Kvalitetu izrade jingleova na radiju kaj prepoznala je i struka te ih je u više navrata nagradila!Radio kaj osvojio je nagradu za najbolji jingle od strane Hrvatske udruge radija i novina na drugim Danima elektroničkih medija 2002. godine, a uspjeh ponovio 2007. godine na 13. Danima radija Hrvatske.

rk-20-gorankukovacecGoran Kukovačec, direktor marketinga

Marketing Radija Kaj je od prvog dana motor o kojemu je ovisio razvoj cijelog sustava i zbog toga je kvaliteti i razvoju tog odjela pridavana velika pažnja. Kao prvi privatni radio u Hrvatskoj od prvog je dana na oglašivačkom tržištu, čak se može i reći da je Radio Kaj uvelike sudjelovao u stvaranju tog tržišta, kroz značajnu ulogu u tadašnjem Društvu propagandista Hrvatske (današnji HOZ), kroz projekte realizirane s najznačajnijim reklamnim agencijama, najznačajnijim domaćim i stranim kompanijama.

Od prvog dana veliki značaj pridavao se kvalitetnom i korektnom odnosu sa svim oglašivačima i reklamnim agencijama. Vodilo se računa o točnosti izvršenja svih usluga i kvalitetnoj pripremi svih oglasnih sadržaja. Prije 20 godina, u tada vrlo oskudnim tehničkim uvijetima (za današnje tehnološko doba) pripremali su se dobro osmišljeni, tehnički dobro realizirani reklamni spotovi koji su zadovoljavali najviše standarde i bili su dobro prihvaćeni kako od slušatelja tako i od oglašivača.

Marketing je realizirao i niz jakih marketinških projekata od kojih izdvajamo 12 godina serijala „Ljeto u zagorskim toplicama“, isto toliko serijala „Mikrofon u loncu“, nekoliko „Snježnih plaža“ na Mariborskom Pohorju, „Velesajamskih promocija“, promotivnih serijala realiziranih iz trgovačkih kuća od Zagreba preko Zagorja do Međimurja. Riječ je o tehnički vrlo zahtjevnim projektima koje je besprijekorno odrađivala terenska tehnička i programska ekipa Radija Kaj. „Ljeto u zagorskim toplicama“ – najznačajniji je projekt marketinga Radija Kaj. Ova turističko-promotivna akcija okupila je sve značajne oglašivače i sve toplice sjeverozapadne Hrvatske. Svakog ljetnog vikenda radili su se atraktivni programi na bazenima zagorskih toplica, promovirali najznačajniji „brendovi“ od Karlovačke pivovare, tada Panonske pivovare, Jamnice, Leda, Francka, Dukata, Pepsi-a,…

„Mikrofon u loncu“ je okupljao velik broj restorana sjeverozapadne Hrvatske i proizvođače prehrambenih proizvoda. Nedjeljom se zajedno s poznatim osobama, „uživo“ iz kuhinje restorana prezentirala priprema ručka, promovirao restoran domaćin i proizvodi partnera emisije. Marketing Radija Kaj jednaku pažnju pridavao je „velikim“ oglašivačima i malim tvrtkama i obrtnicima.

Od proširenja koncesijskog područja na Zagreb i Zagrebačku županiju marketing Radija Kaj postao je glavna potpora plasmanu proizvoda i usluga na prostor središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Kvalitetno osmišljene kampanje, zadovoljni oglašivači, preko 200.000 slušatelja svaki dan i stalno mjesto među 10 najslušanijih radija u Hrvatskoj jamče daljnji uspješni rad marketinga Radija Kaj.

rk-20-diankollerlapaineDiana Koller, voditeljica međ. projekata

Sudjelujući više od osam godina u međunarodnom projektu razmjene vijesti privatnih radio stanica jugoistočne Europe, uz financijsku potporu Danskog ministarstva vanjskih poslova i drugih međunarodnih donatora, Radio Kaj dokazao se kvalitetom informativnog programa i izvan granica Hrvatske. Projekt Mreže asocijacija privatnih elektronskih medija jugoistočne Europe SEENAPB, okupio je uz asocijacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i Srbije, najveće i najkvalitetnije privatne radio stanice iz tih zemalja, koje su sudjelovale u svakodnevnoj razmjeni vijesti.

Ovaj je projekt doprinio i podizanju kvalitete programa svih sudionika, budući da su u kontinuitetu organizirani treninzi i edukacije i novinara, i urednika i tehničara, a vijesti su se radile prema najvišim međunarodnim profesionalnim standardima. Svoju kvalitetu Radio Kaj dokazao je i kao koordinator tih programa za Hrvatsku, odnosno kao središnja radio stanica u Hrvatskoj koja je uređivala vijesti ostalih hrvatskih partnera te producirala dnevne pakete vijesti pod nazivom „Novosti iz regije“. Vijesti su se emitirale svakodnevno u 17,15 u programu Radija Kaj, a preuzimale su ih i radio stanice iz Osijeka, Labina, Makarske, Slavonskog Broda…

S druge strane, vijesti koje je Radio Kaj davao u mrežu, postale su dostupne slušateljima u cijeloj regiji.Osnovno obilježje tih vijesti bila je osjetljivost za obične ljude i probleme koji ih muče, s naglaskom na teme koje su od regionalnog značaja. Najvećim dijelom te su vijesti sadržavale originalne tonove, a sve su bile prevođene i na engleski jezik, radi lakše komunikacije. Partnerske radio stanice, sudionice u projektu, također su izgradile mrežu brze komunikacije, medijski servis koji je u više navrata omogućio da Radio Kaj bude prvi u Hrvatskoj koji je objavio atraktivne vijesti o događanjima u regiji.

Osim na razmjeni vijesti, mreža je funkcionirala i na nekim posebnim projektima, natječući se za sredstva kod raznih međunarodnih donatora pa su, na primjer, u dva navrata napravljeni serijali emisija o ljudskim pravima od 3 i od 6 mjeseci, serijal emisija o zaštiti okoliša…. Nakon što je završilo sufinanciranje projekta, većina radio stanica koje su bile koordinatori programa na nacionalnom nivou, pa tako i Radio Kaj, ostala je u kontaktu, razmjenjujući povremeno atraktivne vijesti i natječući se za dobivanje sredstava za medijske projekte na raznim međunarodnim natječajima. Osim toga, surađujemo i dalje sa sličnim velikim privatnim radio stanicama u regiji i na komercijalnim projektima, vezanim na primjer uz turizam ili glazbu.rk-20-marioinkretMario Inkret, šef tehnike Radija Kaj

Radio Kaj je korisnik regionalne radijske koncesije za djelatnost radija i to za Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju te za područje grada Zagreba. Kvalitetnim signalom pokriva se i područje Karlovačke, Međimurske i Varaždinske županije.

Za pokrivanje koncesijskog područja Radio Kaj emitira program na 12 odašiljača i to: 88.9 MHz Hum na Sutli i Pregrada, 91.5 MHz Zagreb i Velika Gorica, 94.4 MHz Krapinske Toplice, 94.8 MHz Zabok, Oroslavje i Stubica, 95.3 MHz Zagreb, Zaprešić i Samobor, 96.6 MHz Klanjec, Kumrovec, Tuhelj i Petrovsko, 97.2 MHz Čakovec, Varaždin, Ivanec i Zlatar, 99.2 MHz Jastrebarsko i Karlovac, 99.7 MHz Krapina i Radoboj, 102.0 MHz Đurmanec i Macelj, te 104.2 MHz Zagreb Kompletna mreža FM odašiljača Radija Kaj je proizvedena u Hrvatskoj u tvrtki Elico d.o.o. u Zagrebu.

Do svih odašiljača distribucija signala (program) obavlja se linkovima na 2 Ghz tvrtke Zagrel Rittmeyer d.o.o. Za realizaciju programa koriste se tri studija, te tri režije opremljene najsuvremenijom opremom za snimanje i realizaciju programskih, te glazbenih sadržaja.

Program Radija Kaj emitira se tijekom 24 sata dnevno, iz glavne režije u Krapini pomoću sustava FirePlay. Za emitiranje se koristi vrhunska oprema kao što su: Mix pult AIRLAB D&R , Tel. HYBRID-1 D&R, Procesor zvuka ORBAN Optimod-FM 8300, Kontrolni monitori GENELEC ,Mikrofoni Rode, Neumann, Electrovoice.Novinarska redakcija koristi dvadesetak umreženih računala sa 24 satnim pristupom internetu preko optičkih vodova. U svome sustavu radio ima i 5 dislociranih studija koji su međusobno povezani optikom, te linkovskim vezama što omogućava javljanja u program studijskom kvalitetom.

Radio KAJ sudjeluje u organizaciji i realizaciji mnogih festivala, te priredbi-koncerata na kojima koristi vlastitu vrhunsku opremu za ozvučenja tvrtke Martin Audio (Line Array) i koncertnu rasvjetu. Naravno za sve navedeno potrebni su i vrhunski tehničari koji rade sa svom tom opremom. Radio Kaj ima stalno zaposlenih 5 tehničara koji se brinu o tehničkoj potpori sustava, i realizaciji programa, a to su : Tomislav Ptičar, Danijel Voska, Dražen Horvat, Nino Živičnjak i Mario Inkret.

rk-20-marketingDio ekipe marketinga i financija

tehnicariDio ekipe tehnike

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska